Friday, January 11, 2013

Gambaran Banduan Akhir Sebelum Dihukum - 19 Photo

Dibawah ialah gambar beberapa banduan akhir is penjara Wuhan 12 jam sebelum dijatuhi hukuman mati atas kesalahan mengedar dadah. Pelik juga cara China melayan banduan bilik akhir wanita mereka. Sebagai contoh pegawai penjara menolong banduan mewarnakan kulit kuku, membeli baju yang bakal dipakai sebelum ditembak serta menyuapkan makanan. Di Malaysia bagaimana pula?


Pejabat Google Di London - 11 Photo

Goooooooooogle! Oh Google,tempat kerja idalam geeks didunia. Dibawah ialah pejabat baru mereka di London yang baru sahaja diubah suai dan kini diberi nama jolokan L4. Apa yang ada di L4? Bilik yang mempunyai rekaan ceria serta play area yang besar. Terdapat juga bilik kedap bunyi untuk pekerja bermain gitar dan dram jika mahu lepaskan tension. Pendek kata Googleplex London l

Penagih Candu Di China Ketika Dulu - 11 photo

Bermulanya Abad Penghinaan China

Apa itu abad penghinaan atau bǎinián guóchǐ ? Ianya seabad dimana rakyat China merasakan negara mereka dimalukan oleh kuasa luar seperti British, Perancis dan USA. Ianya bermula setelah Maharaja China meletakkan sistem Kanton. Melalui sistem Kanton pedagang luar tidak boleh berdagang secara terus di China tetapi dihadkan hanya di perlabuhan Kanton ketika musim perdagangan. Diluar musim perdagangan pedagang harus keluar dari China dan mereka berambus ke Macau. Piahk British melalui Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI)membeli teh dari China dan menukarkannya dengan tahil timah kepada negara China.

Permintaan terhadap teh melonjak di Eropah menyebabkan ketidak seimbangan perdagangan antara China dan British. China pada masa itu tidak banyak mengeksport barangan dari Britain. Kesan daripada trade deficit ini negara Britain kekurangan perak dan ini menrisaukan empayar Britain. Maharaja China menetapkan beliau hanya mahu menerima tahil perak sebagai matawang rasmi dan enggan menerima bayaran dalam bentuk lain. Bayaran dalam bentuk emas pun ditolak baginda.

Pada waktu itu timbul idea geliga dari SHTI untuk mengeksport candu dari koloni mereka di India kedalam China bagi mengimbangi defisit perdagangan diatas. Bila candu mula dibawa masuk bermulalah masalah ketagihan candu yang kronik dikalangan rakyat China. Lama-kelamaan China terpaksa mengimport candu lebih banyak dari mereka mengeksport daun teh. Ini menyebabkan baginda Maharaja pula risau kerana jumlah perak dalam simpanan negara berkurangan. Bagi menyelamatkan masa depan negara, baginda mengerahkan pemberhentian perdagangan dengan kuasa luar. Baliau juga memaksa pedagang SHTI menyerahkan kesemua stok candu mereka kepada pihak berkuasa untuk dimusnahkan. Baginda cuba menyelamatkan ekonomi negara dan pada waktu yang sama membanteras masalah ketagihan candu yang semakin kronik.

Pjihak SHTI tidak berpuas hati dan melaporkan kejadian ini kepada kerajaan British. Maka bermulalah Perang Candu Pertama yang berakhir dengan kekalahan China pada tahun 1842 selepas 3 tahun bermandi darah.China kemudian bersetuju menanda tangani Perjanjian Nanking yang membenarkan perdagangan candu berterusan, penyerahan Hong Kong kepada British, hak berkuasa kepada British di pelabuhan China serta penetapan tarif yang berat sebelah kepada British. Perjanjian ini juga dikenali sebagai Perjanjian Berat Sebelah dikalangan penduduk China kerana British tidak memberikan apa-apa kembali kepada China keatas hak perdagangan istimewa meraka ini.

Selepas perjanjin Nanking dimeterai masih ada pembesar China yang rasa terhina. Mereka kemudian melanggar syarat berat sebelah yang terpaksa dipersetujui mereka. Ini menyebabkan berlakunya Perang Candu Kedua yang juga berakhir dengan kekalahan China. Pelabuhan Canton dibedil kapal perang Inggeris tanpa belas kasihan dan akhirnya perjanjian baru dimaterai dengan syarat-syarat yang lebih memalukan China. Kali ini Perancis, Russia dan USA turut serta merogol ketuanan Cina di China.

At the end of the China lost it all thanks to the conniving skill of the British DRUG DEALERS. Chinese were humiliated and the world power of that time plundered China of all her wealth

Fucked up history isn't it? ........... Some things never changed it seems because as we see now the French, British and Yanks are still using the military power to subjugate people to theri unfair will!

Cara bodoh Mencuri Tablet - Video

Gambaran Anak-anak Kita - 10 Photo

nak-anak kita.......bagaimana masa depannya? Kesian melihat anak-anak malang ini. Nasib baik di Malaysia tak wujud kemiskinan. Terima kasih Emak dan Ayah kerana menjaga kesejateraan dan keselamatan kami.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN