Monday, January 28, 2013

Ada kambing yang suka makan anak ayam


Kambing aneh milik seorang warga di Sukabumi Indonesia ini kalau dilihat penampilannya nampak biasa-biasa saja. Berbeza dengan kambing pada umumnya yang menyukai rumput dan daun-daun, kambing milik Kang Asep agak pelik keranana memakan semua makanan termasuk makan daging ayam.

Menurut Kang Asep kambingnya yang berumur 9 bulan ini aneh kerana lebih menyukai makanan yang di makan manusia dibandingkan daun-daun. “Rumput dimakan, makanan manusia dimakan seperti pisang apa aja dimakan. Untuk minumannya kadang-kadang minta kopi,” tambahnya.

Yang lebih menjengkelkan dengan  nafsu makan kambing milik Kang Asep, kambing ini mulai menceroboh kandang ayam tetangganya  kerana kambing ini menyukai anak ayam sebagai makanannya. Oleh kerana itu banyak anak ayam yang menjadi korban.

Aminah, tetangga Kang Asep menjelaskan “Anak ayamnya yang berjumlah 7 ekor kini cuma tinggal 3 sahaja, setelah dimakan sama kambing. Kerana dia melihat kambing itu memakannya.”

Meskipun perlu mengeluarkan belanja yang banyak untuk melayan karenah kambing ini, termasuk menggantikan semula anak ayam yang telah dimakan kambingnya, Kang Asep cukup senang setidak-tidaknya kambing itu menjadi pusat perhatian warga sekitarnya.-video.okezone.com

Pencuri tukul besi 25 tahun dulu ,hantar duit untuk bayar


 Inilah agaknya pencuri budiman! Seorang pencuri mengirim sampul surat berisi duit ke satu kedai  milik sekeluarga di Pennsylvania Barat untuk membayar satu tukul besi yang dia curi beberapa dekad lalu, kata seorang pemilik kedai tersebut.

Duit  tersebut tiba di Central Contractors Supply Co. di Johnstown, Pennsylvania, dengan surat tulisan tangan yang mengatakan tukul besi itu dicuri anatara 25hingga 30 tahun lalu, kata Lynne Gramling, yang memiliki kedai tersebut bersama ayahnya.

"Saya tahu itu salah, tapi saya melakukannya juga. Di dalam sampul surat ada wang 45 dolar untuk membayar harga tukul besi tersebut ditambah sedikit bunga," demikian bunyi surat yang tak ditandatangani dan bertarikh 6 Disember itu. "Ma`af saya mencurinya, tapi itu telah mengubah jalan hidup saya."

Meskipun banyak barang yang telah hilang sejak keluarga itu membeli kedai tersebut sekitar 50 tahun lalu, itu adalah untuk pertama ada orang yang telah membayar barang yang dicuri, kata Gramling.

Gramling membawa wang tersebut ke pusat pasukan keselamatan dimana tempat ayahnya menjadi sukarelawan.

"Saya pergi dan mendermakan wang tersebut," kata Gramling. Katanya lagi wang itu "benar-benar jauh lebih banyak daripada harga satu tukul itu"."Dia baik hati sekali," katanya.

Jual Rambut untuk Bayar Hutang

LONDON - Banyak cara untuk membayar hutang yang menumpuk. Tetapi di Inggris perempuan disana dikhabarkan rela memotong rambutnya demi melunasi thutangnya.

Pada awalnya perempuan di Negeri Ratu Elizabeth itu bermimpi untuk memiliki rambut panjanga layaknya selebriti seperti halnya Britney Spears ataupun Amy Winehouse. Tetapi dengan krisis ekonomi yang berlangsung, mereka dihadapkan pada realiti. 

Alhasil, ada peningkatan penjualan rambut manusia di Inggris. Hal itu pun dimanfaatkan oleh para distributor yang menjual wig atau rambut palsu. Demikian diberitakan Emirates247, Rabu (22/2/2012).

Memang sebagian besar rambut palsu ini dibuat dari rambut manusia. Para distributor membayar  150 poundsterling  untuk tiap 20 inchi rambut yang dijual.

Selama ini, wig yang dibuah di Inggris berasal dari rambut yang diimport dari India dan belahan dunia lain. Menyusul penjualan rambut yang meningkat dalam negeri, membuat pasokan rambut cukup untuk industri wig Inggris.

Setidaknya, di tengah ekonomi yang tengah sulit ini, perempuan-perempuan Inggris memiliki sesuatu dari tubuhnya yang dapat diubah menjadi wang. Tentunya wang tersebut boleh digunakan mereka untuk membayar hutang.

Ringtone Telefon Buat Kamu Bodoh


Hasil kajian para ilmuwan ini jelas akan menjadi pemecah masalah Anda saat bekerja, kuliah atau sekolah. Peneliti mengatakan, ringtone tlefon emembuat Anda lebih bodoh.

 Para peneliti mengatakan, mencari solusi dan mengingat suatu hal jauh lebih mudah jika telefon Anda berada dalam mode diam. Hal ini kerana ringtone yang Anda gunakan, terutama lagi yang Anda sukai, akan menguras tenaga otak Anda.

 Ilmuwan di Washington University menemukan, siswa yang terpapar ringtone telefon sebelum ujian mendapat nilai 25% lebih buruk dari yang tidak. Hasil terburuk akan dirasakan jika ringtone itu merupakan lagu yang diketahui atau disukai pemilik telefonl.

 “Banyak orang menganggap dering ringtone di tempat umum merupakan gangguan menyebalkan dan hasil kajian ini memastikan adanya impak nyata pada kehidupan Anda, terutama proses belajar,” kata pemimpin kajian Jill Shelton seperti dikutip DM.

 Hasil kajian yang dilakukan selama tiga tahun ini sendiri diterbitkan di Journal of Environmental Psychology.

Kesian pasukan penyelamat, orang yang terperangkap rupanya patung


Mereka tak sangka orang yang terperangkap di atas ais itu rupanya
GLOSSOP, Derbyshire - Pasukan penyelamat yang terdiri daripada dua jentera bomba dan sebuah helikopter bertungkus-lumus untuk menyelamatkan seorang pemancing lelaki yang berada di dalam sampan yang terperangkap di atas ais di sebuah tasik baru-baru ini, lapor sebuah akhbar semalam. 
Namun, pasukan penyelamat itu kemudian mendapati lelaki tersebut sebenarnya patung yang digunakan untuk menakutkan burung-burung. 
Patung itu dipakaikan dengan jaket berwarna cerah yang biasanya dipakai oleh pegawai perikanan untuk menghalau burung daripada mencuri ikan trout. 
Pemilik penyedia perkhidmatan untuk menangkap ikan, Arnfield Fishery di Glossop, Derbyshire, Stephen Cuthbert mengakui bahawa patung itu kelihatan seperti manusia yang sebenar. 
"Pada musim sejuk yang lalu, terdapat anggota-anggota polis yang datang menyelamat kerana menganggap ada mangsa terperangkap," katanya.
Dia menjelaskan bahawa adalah sesuatu menghairankan apabila ramai orang yang memikirkan terdapat seseorang yang kelihatan pucat duduk di dalam sampan pada waktu sejuk. - Agensi

Cicak terperangkap 10 tahun dalam tembok


Rumah di Jepun biasanya memiliki ruang kosong diantara tembok yang terbuat dari kayu. Ketika tembok mulai rekah, dia menemukan seekor cicak terperangkap diantara ruang kosong itu kerana kakinya melekat pada sebuah paku. Dia merasa kasihan dan terus memeriksa paku itu, ternyata paku tersebut telah ada disitu 10 tahun lalu ketika rumah itu pertama kali dibangunkan.

Apa yang terjadi? Bagaimana cicak itu dapat bertahan dengan keadaan terperangkap selama 10 tahun?

Dalam keadaan gelap selama 10 tahun, tanpa bergerak sedikitpun, itu adalah sesuatu yang mustahil dan tidak masuk akal. Orang itu lalu berfikir, bagaimana cicak itu dapat bertahan hidup selama 10 tahun tanpa berpindah dari tempatnya sejak kakinya melekat pada paku itu!

Orang itu lalu menghentikan pekerjaannya dan memperhatikan cicak itu, apa yang dilakukan dan apa yang dimakannya hingga dapat bertahan. kemudian, tidak tahu darimana datangnya, seekor cicak lain muncul dengan makanan di mulutnya …. rupanya inilah yang membuat ia bertahan hidup.

Orang itu merasa terharu melihat hal itu. Ternyata ada seekor cicak lain yang selalu menolong cicakyang terperangkap itu selama 10 tahun. Sungguh ini sebuah cinta…cinta yang indah. Cinta dapat terjadi bahkan pada haiwan yang kecil seperti dua ekor cicak itu. apa yang dapat dilakukan oleh cinta? Tentu saja sebuah keajaiban. Bayangkan,cicak itu tidak pernah menyerah dan tidak pernah berhenti memperhatikan pasangannya selama 10 tahun. bayangkan bagaimana haiwan yang kecil itu dapat memiliki kurnian cinta yang begitu menganggumkan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN