Friday, June 1, 2012

Ditahan daripada naik pesawat kerana hiasan beg berbentuk pistol

VIRGINIA: Seorang remaja ditahan daripada menaiki pesawat kerana dia mempunyai pistol - rekaan di tepi beg tangannya.

Vanessa Gibbs 17, terperanjat apabila pegawai Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan (TSA), menahannya di pintu keselamatan kerana beg tangannya mempunyai rekaan pistol ‘Wild West.’

Menurut Vanessa, dia tidak mempunyai masalah ketika melalui pintu keselamatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Jacksonville. Kejadian itu berlaku ketika dia dalam perjalanan pulang dari Virginia.

Katanya, “Ini gaya saya. Beg tangan ini ada rekaan pistol lama ‘western’ tiruan.”Walau bagaimana pun, staf di Norfolk tidak menyukainya dan menahan dia daripada menaiki pesawat.


“Mereka berkata, ia adalah kesalahan besar kerana beg itu mempunyai bentuk pistol,” kata Vanessa. “Saya berkata, ia hanya rekaan di beg tangan, bagaimana pula ia boleh jadi kesalahan besar?”

Selepas pegawai penyiasat memeriksa begnya dan mendapati ia hanya pistol tiruan, Vanessa diminta daftar masukkan atau menyerahkan begnya itu.

Pemeriksaan itu menyebabkan remaja yang sedang mengandung itu terlepas penerbangannya dan dia terpaksa menaiki pesawat Southwest ke Orlando.

Jurucakap TSA berkata, replika pistol diharamkan sejak 2002.

Seorang lagi pegawai TSA di Lapangan Terbang Antarabangsa Jacksonville berkata, tidak mustahil ada penumpang yang membawa barang yang mungkin dianggap sebagai replika pistol dan dia menasihatkan orang ramai untuk melihat senarai barang yang diharamkan yang boleh didapati secara online atau di lapangan terbang sebelum melalui pintu keselamatan. - Agensi

Lelaki Diburu Kerana Memberi Makan Kucing Pada Seekor Ular Sawa

Seorang pemilik haiwan peliharaan sedang dalam buruan para petugas polis, yang dengan sadisnya memfilemkan dirinya sedang memberi makan anak kucing kepada seekor ular sawa.

Video keji, yang diberi judul Python Christmas, menunjukkan seorang lelaki berumur 20-an membawa anak kucing yang ia panggil sebagai Jasmine ke bilik tidur dengan topi Santa, dan kemudian menempatkannya diatas ranjang.


Namun, mengintai dengan tubuh setengah tersembunyi di bawah bantal seekor ular sawa Burma berwarna kuning, yang merupakan salah satu ular terbesar di dunia.

Jasmine terlihat waspada dan perlahan berjalan melintasi tempat tidur, namun ketika pemuda tersebut mengalihkan perhatiannya, sang ular langsung menerkam kucing malang tersebut.

Ular itu meramas anak kucing lucu itu dalam lilitannya yang kuat dan kemudian menelannya.

Pada akhir rakaman berdurasi tujuh minit ini ditakutkan ada rakaman mengerikan lain, dari sang pemuda ini
Jika dia sampai tertangkap, sang pemuda akan terancam dipenjara selama enam bulan dan denda 20.000 poundsterling kerana melakukan penyiksaan terhadap haiwan, sebagaimana diatur dalam Undang-Undang Kesejahteraan Haiwan Inggris.

Di antara sedikit petunjuk terhadap identiti pemuda ini adalah bahwa ia seorang penggemar filem Disney Aladdin.

‘Tidak ada alasan untuk memberi makan kucing hidup untuk ular sawa.” tutur seorang juru bicara RSPCA.

“Kucing ini mungkin berusia tidak lebih dari empat bulan. Ia tidak memiliki tempat untuk bersembunyi dan tidak boleh lari. Ini adalah tindakan manusia sadis.” tutur doktor haiwan Pete Wedderburn kepada The Sun yang dikutip Mail Online.(videonya telah dibuang dari You Tube)

10 Kejadian Aneh Seputar Koma

Keadaan penyakit atau kecelakaan tertentu boleh membuat seseorang mengalami koma. Tapi ada beberapa kejadian aneh yang dialami seseorang ketika atau setelah bangun dari koma.

Koma adalah koeadaan ketidaksedaran jangka panjang yang penderitanya tidak dapat terangsang, bahkan dengan stimulus yang paling menyakitkan sekalipun. Namun, koma bukanlah penyakit, tapi gejala atau respons dari suatu penyakit seperti cedera kepala berat atau adanya serangan masalah metabolisme.

Berikut ini ada 10 kejadian aneh seputar koma yang diambil dari oddee dan dikutip dari HuffingtonPost, Jumaat (2/12/2011) iaitu:

1. Gadis kecil yang koma terbangun setelah mendengar lagu Mamma Mia

Layla Towsey mengalami koma setelah tertular meningitis B dan meningococcal septicaemia, ia menghabiskan waktu 5 hari di ruang perawatan intensif. Keluarganya diperintahkan untuk memberinya ciuman selamat tinggal, tapi ketika ada yang menyanyikan lagi Mamma Mia dari Abba, tiba-tiba Layla terbangun dan sedar dari komanya.

2. Anak 3 tahun yang mulai merokok setelah bangun dari koma

Ya Wen (3 tahun) secara misteri menjadi kecanduan rokok dan bir setelah ia selamat dari kecelakaan di jalan dan koma selama 5 hari. Keperibadian kanak-kanak perempuan ini berubah setelah meninggalkan hospital, ia mulai merokok di bilik mandi bahkan sampai sebungkus, minum bir dan menyukai pakaian laki-laki.

3. Anak berkata kasar pada ibunya setelah koma 41 hari

Laki-laki (22 tahun) mengalami koma akibat cedera kepala serius dan patah leher serta punggung akibat kecelakaan di Portsmouth. Setelah koma selama 41 hari, ia tersedar dan mengucapkan kata kasar pada ibunya. Meski begitu sang ibu merasa lega karena anaknya boleh sedar kembali dan ia optimis bahawa anaknya akan pulih dengan baik.

4. Sengaja dibuat koma untuk menyelamatkan bayi yang dikandung

Valerie Lea (35 tahun) menderita flu babi dengan keadaan buruk dan dirawat di hospital akibat kesulitan bernafas saat ia hamil 27 minggu. Untuk menyelamatkan nyawa ibu dan anak, dokter memutuskan menempatkan ibu dalam keadaan koma dan melakukan operasi caesar. Seminggu kemudian ia baru sadar dan mendapati perutnya sudah rata dan menyedari bahawa bayinya sudah dikeluarkan.

5. Perempuan yang amnesia setelah koma

Liz Skies mengalami koma berminggu-minggu kerana menderita kerosakan otak akibat mengalami kekerasan dan kejang berkepanjangan. Untuk menyelamatkan nyawanya, doktor mengambil keputusan untuk merangsang Liz menjadi koma. Tapi saat bangun ia kehilangan memori jangka pendek, tidak boleh melakukan tugas-tugas sederhana dan harus kembali belajar berjalan serta berbicara.

6. Perempuan yang koma setiap kali berkata 'Aku Mencintaimu'

Seorang ibu 53 tahun dari Pitsmoor, Sheffield harus berjuang melawan keadaan media langka penyakit sleeprelated cataplexy sejak akhir remaja yang membuatnya jadi koma setiap kali mengatakan 'Aku Mencintaimu' pada anak-anaknya. Ia boleh koma setiap kali emosional seperti tertawa, menangis.

7. Gadis Croatia jadi fasih berbahasa Jerman setelah koma

Sandra Ralic (13 tahun) membuat doktor bingung, gadis yang sebelumnya berbahasa Crotia berubah menjadi fasih berbahasa Jerman setelah mengalami koma 24 jam. Namun doktor belum dapat mengetahui apa yang menyebabkan ia fasih bahasa Jerman dan lupa bahasa Croatia setelah koma.

8. Seorang datuk yang jadi pecandu seks setelah bangun dari koma

Datuk Frail Angelo De Luca (81 tahun) berubah menjadi seorang pecandu seks setelah mengalami koma selama 4 hari akibat jatuh dari pohon plum di rumah keluarganya. Keadaan yang dialami si datuk ini membuatnya dijadikan tahanan rumah oleh keluarganya serta tidak boleh mengatur urusannya sendiri.

9. Berhasil sedar setelah 19 tahun koma

Terry Wallis (39 tahun) mengalami kecelakaan yang membuatnya lumpuh dari leher ke bawah dan mengalami koma. Namun setelah 19 tahun koma, ia berhasil sadar kembali meski mengalami kerosakan otak yang membuat memorinya terjebak di tahun 1984.

10. Memilih menjadi koma kerana tak tahan dengan penyakit

Setelah bertahun-tahun menderita sakit luar biasa akibat gangguan neuromusculer yang disebut dengan reflex sympathetic dystrophy (RSD), John Roach (50 tahun) memutuskan pengobatan baru yang kontroversi iaitu membuatnya jadi koma dengan induksi ketamin.
(ver/ir)

sumber : detikhealth

nenek 93 tahun jual alat untuk bunuh diri

San Diego - Seorang nenek berusia 93 tahun di California, Amerika Syarikat (AS) menjalani bisnis penjualan alat untuk bunuh diri selama 20 tahun. Satu perangkat alat tersebut dihargai US$ 60.

Sharlotte Hydorn yang merupakan pesara guru ilmu sains ini, tentu mendapatkan ratusan ribu dollar AS dari bisnisnya tersebut. Tapi akhirnya bisnis kontroversi yang dijalaninya itu harus berakhir, kerana polis menuduhnya mengelak cukai dan dia harus diadili.

Seperti diberitakan oleh Reuters, Sabtu (3/12/2011), Hydorn dituduh mengelak cukai sebesar puluhan ribu dollar AS sepanjang tahun 2007 hingga 2010. Sepanjang 4 tahun tersebut, Hydron tidak pernah membayar cukai penghasilan kepada pemerintah federal AS.

Satu perangkat alat bunuh diri yang dijual Hydorn dihargai US$ 60, sudah termasuk biaya pengiriman plus buku instruksi. Satu perangkat terdiri atas sebuah tudung kepala plastik yang tertutup di bahagian leher dan terdapat getah paip yang boleh disambung dengan tabung gas helium atau gas berbahaya lainnya, sehingga si pengguna alat boleh mengalirkan sendiri gas tersebut. Alat-alat tersebut diberi label GLADD yang merupakan kependekan dari Glorious Life and Dignified Death.

Dalam persidangan, jaksa menyebutkan bahawa selama 4 tahun tersebut, Hydorn berhasil menjual 1.300 perangkat bunuh diri. Jika dihitung-hitung, maka penghasilan yang didapat Hydorn selama 4 tahun tersebut mencapai US$ 78 ribu .

Selama itu, Hydorn mengelak cukai sebanyak US$ 15 ribu hingga US$ 30 ribu . Hydorn telah mengaku bersalah kerana dia tidak membayar cukai penghasilan selama 2007 hingga 2010 dan menyanggupi untuk membayar pajak tersebut.

Dia juga setuju untuk berhenti membuat dan menjual alat-alat tersebut. Tetapi dia mengatakan, bahawa peralatan yang dijualnya tersebut dimaksudkan membantu orang-orang yang sakit parah dan sekarat untuk mengakhiri hidup mereka dengan penuh martabat.

Atas tuduhan ini, Hydorn terancam hukuman 1 tahun penjara dan denda US$ 100 ribu. Kini Hydorn tak ditahan kerana membayar jaminan US$ 10 ribu. Tuduhan terhadapnya akan dibacakan pada Februari mendatang.

Polis Sepanyol guna GPS untuk cari pencuri troli belanja

INILAH.COM, Madrid – Sekian lama polis Sepanyol memburu pencuri troli belanja,lelaki ini akhirnya tertangkap berkat perangkat GPS.

Lelaki berusia 37 tahun ini sudah mencuri ratusan troli dari berbagai supermarket. Ia menjualnya lagi sebagai skrap dan telah memperoleh keuntungan hingga 290 ribu euro . Wow!

Polis akhirnya memasang perangkat GPS pada beberapa troli setelah sejumlah supermarket melaporkan kehilangan lebih dari tiga ribu unit troli.

“Kami memasang perangkan GPS secara rawak, sehingga tahu jika benda itu keluar dari wilayah penggunaannya,” ujar polis.

Akhirnya, hal ini menemukan mereka kepada tersangka yang hanya diungkapkan namanya saja. Yakni Juan Antonio RC.

Iklan dibangunan yang ekstrem

Datuk 83 tahun menyamar jadi doktor,periksa payudara wanita

FLORIDA: Seorang lelaki berusia 81 tahun yang menyamar sebagai doktor dan menawarkan pemeriksaan payu dara percuma dari rumah ke rumah, semalam dihukum penjara atas kesalahan serangan seksual.

Hakim sebuah mahkamah di Florida menjatuhkan hukuman itu ke atas Phillip Winikoff yang dikatakan mengunjungi apartmen untuk menawarkan khidmat memeriksa payu dara.

Dua wanita dilapor terpedaya dengan tawarannya.

Winikoff dipenjara 13 bulan dan diletakkan di bawah pengawasan polis selama 15 tahun.

Menurut akhbar South Florida Sun Sentinel, Winikoff ditahan pada 2006 selepas meraba payu dara dua wanita dan serta bahagian lain mangsa.

Kedua-dua wanita itu membuat laporan polis.

Selain tuduhan serangan seksual, lelaki tua itu juga didapati bersalah mengamalkan perubatan tanpa lesen. - Agensi

Tinju isteri dan baling anak ke dinding

Lantaran kesal dengan sang isteri, Ji Ket Min alias A Min (28) sanggup melemparkan anak kandung perempuannya yang berusia empat bulan, Su Ling, hingga mengalami pendarahan di kepala kerana terhantuk dinding rumah, Jumaat (2/12) sekitar pukul 06.30 Wib, di Kaliasin Dalam, Singkawang Selatan.Sang istri, Cang Ci Afoung (23), mata bahagian kiri juga lebam dan merah kerana kena “tinju” suaminya. Bayi tersebut kemudian dilarikan ke Hospital Abdul Azis. Keadaannya pun memperihatinkan, antara sedar dan tidak.

Sementara, Ji Ket Min alias A Min langsung di tahan ke Mapolsek Singkawang Selatan. Ji Ket Min alias A Min, warga Gang Dwi Tunggal, Jalan Tjsyafoeuddin, Singkawang Barat mengakui apa yang dilakukannya itu kerana bentuk kekesalan kepada sang istri. Lantaran tidak mahu diajak berkunjung ke rumah bapanya di daerah Hang Moi. “Isteri saya, bilang mahu belanja. Tapi tidak juga balik. Ternyata dia ke rumah Rumah orang tuanya (Kaliasin), kemudian saya pergi ke sana, Saya ajak ke rumah bapa saya, dia malah suruh saya pergi sendiri, jadi kesal saya,” kata Ji Ket Min alias A Min, kepada wartawan, Jumaat (2/12).

Atas penolakan sang isteri, dirinya langsung memukul mata isterinya hingga lebam. Sementara itu, ketika terjadi pertengkaran antara dia dan istrinya, sang bayi masih tidur di keranjang di dalam bilik. A Min pun masuk untuk mengambilnya dan melemparkannya hingga kepala terhantuk dinding rumah. “Saya ambil, dan saya lemparkan. Kepalanya kena dinding rumah,” katanya.Melihat bayi dilemparkan. Isteri yang masih menahan sakit bekas tinjuan suaminya bersama ibunya, langsung mengambilnya. Begitu juga si A Min. Kerana dilihat bayi tidak lagi bergerak dan kulitnya pucat. Dirinya, juga merasa ketakutan, kemudian cuba menolong anaknya yang telah dilemparkan tadi.

“Di rumah, ada juga ibu istri saya. Melihat itu, dia (nenek) langsung mengambil bayi kemudian dipangku,” katanya.Atas kejadian itu, A Ming sangat menyesal dan sedih. Namun dirinya mengakui, sebelumnya. Dirinya sudah dua malam ini, tidak tidur. Dirinya juga mengakui sedikit ada pengaruh minuman keras setelah semalam, minum dengan kawan-kawannya di Hang Moi. “Saya sudah dua malam tidak tidur, dan malam tadi (Khamis (1/12)). Minum sedikit dengan kawan-kawan,” katanya.Kapolsek Singkawang Selatan, Iptu Purwadi melalui Kanit Reskrim, Aiptu Supianik mengakui mendaptkan telefon dari warga atas pelemparan bayi oleh bapa kandung nya, sekitar pukul 07.00 Wib. Kemudian beberapa petugas segera mendatangi lokasi.

“Keadaan bayi sudah pucat dan terlihat ada benjolan di kepala bahagian belakang, waktu itu digendong neneknya. Mereka akan membawanya ke singsang, tapi kita sarankan bawa saja ke Rumah Sakit Abdul Azis, mereka pun membawanya ke sana. Kalau kejadiannya sendiri, dimungkinkan sekitar pukul 06.30 Wib,” kata Kanit Reskrim Polsek Singkawang, Aiptu Supianik, Jumat (2/12) ditemui di ruangannya.Beberapa waktu kemudian, warga pun mulai berdatangan ingin melihat kejadian itu. Sementara itu, Ji Ket Min berada di belakang rumah. Petugas pun langsung menggelandangnya ke Mapolsek Singkawang Selatan. “Ji Ket Min sedang jongkok di belakang rumah, mungkin ketakutan atau gimana. Kita langsung bawa dia,” katanya.

Ji Ket Min alias A Min dikenakan pasal 351 (Penganiayaan). Dia diancam dengan hukuman lima tahun penjara serta denda. “Namun untuk perkembangannya, kita akan lihat nanti. Jika hasil visum berat, bisa dikenakan hukuman penjara delapan tahun,” katanya.Direktur Rumah Sakit Abdul Azis Singkawang, Carlos Dja’afara membenarkan bahwa ada benjolan di kepala. Kondisi bayi antara sadar dan tidak sadar (mendekati koma). Petugas sudah memberikan perawatan dan memberikan obat untuk menghentikan pendarahan di kepala sebelah kanan. “Infus sudah dipasang, dokter spesialis bedah sudah datang, tapi melihat HB si bayi di bawah enam, harus ada penambahan darah dulu,” katanya. (Sumber)

Jambatan Terancam Runtuh Akibat Ludah Manusia

Calcuta - Semestinya Jembatan Howrah di Calcuta, India, ini menjadi warisan dan simbol ibu kota kedua bekas Kekaisaran Inggris. Tapi jambatan tersebut sekarang berubah menjadi pispot raksasa. Pejalan kaki seenaknya meludah di jambatan. Hampir sebahagian ludah berupa sisa kunyahan daun sirih bercampur pinang dan kapur. Kombinasi bahan ini bisa menimbulkan kerosakan di konstruksi dasar jembatan.

Untuk menyelamatkan jambatan dari runtuh, pegawai pelabuhan menawarkan idea menyelimuti gantungan jembatan dengan serat kaca (fiber glass). Jembatan itu dibangun pada 1937 dan tidak memiliki satu sekrup pun. Jembatan Howrah memiliki 78 gantungan yang terbuat dari 26.500 ton baja. Saban hari, 500 ribu pejalan kaki dan setengah juta kendaraan lalu-lalang di atas jambatan.

Para pejabat mengatakan efek korosi berpotensi mengancam kelangsungan gantungan, yang bahkan dapat membahayakan struktur jambatan tersebut. Ribuan orang meludahkan guthka--campuran tembakau kunyah dan kapur yang sering menyebabkan kanser mulut--pada gantungan baja. Mereka juga meludahkan daun sirih diisi dengan pinang, kapur, dan bahan lainnya.

"Meludah menjadi ancaman yang mengurangi fondasi gantungan sampai 50 peratus dari ukuran aslinya hanya dalam waktu tiga tahun," kata M.L. Meena, Ketua Pelabuhan Kolkata, yang membangun dan memelihara jambatan. Amitabha Chatterjee, pegawai yang bertugas menjaga jambatan, menunjuk tingkat kerosakan. "Lihatlah dasar gantungan yang menjadi merah dengan guthka dan paan,” ujarnya. “Tebal fondasi gantungan 6 milimeter, sekarang tinggal setengah."

Pihak berkuasa pelabuhan kerap berusaha mencegah orang yang lalu untuk meludah. Namun sia-sia. "Setiap kali melihat orang meludah di jambatan, saya meminta dia untuk tidak melanggar aturan. Tapi tak mungkin terus menjaga setiap pejalan kaki," kata Parbati Chowdhury, petugas polisi.

Pihak berwenang mengatakan mereka secara teratur mengubah pelat baja dan menyiramkan zat kimia. "Tak berhasil. Dasar baja terus terkikis," kata Chatterjee. Kemudian muncullah gagasan selubung fiber glass. "Kami memutuskan memasang selubung fiber glass di sekitar dasar jembatan. Setiap ludah terakumulasi, kita dapat membersihkan fiber glass,” tutur Meena.

Projek akan selesai dalam tiga sampai empat bulan. Selubung ini memiliki tinggi 2 meter dan menyelimuti dasar baja dengan erat sehingga ludah tidak bisa meresap di dalamnya. "Akan ada tanda tertulis 'tidak boleh meludah' pada perisai fiber glass. Gambar-gambar dewa dan dewi akan ditambahkan sehingga orang tidak berani meludahi mereka," kata seorang pejabat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN