Sunday, January 13, 2013

Kreativiti yang tak masuk akal tapi menjadi- photo
Ulat dalam kepala akibat makan sushi dan sashimi
Inilah akibat makan sushi dan sashimi(ikan mentah,sotong mentah, udang mentah).Shota Fujiwara 80 tahun dari Gifuprefecture,Jepun telah menderita sakit kepala yang luarbiasa selama 3 tahun dan telah kehilangan kemampuan psikomotoricnya.


Setelah menjalani pemeriksaan Ct-scan dan x-ray doktor  yang merawatnya menemui sarang ulat dibawah kulit kepalanya,namun masih diluar tempurung otaknya.


Ulat yang terdapat dikepala Shota adalah berasal dari parasit yang selalunya terdapat pada tubuh ikan mentah baik ikan laut atuapun ikan air tawar.Ulat parasit dan telurnya ini hanya boleh dimatikan dengan proses pemasakan dengan suhu yang tinggi.(link)

Pasangan berzina ditangkap kemudian direndam


Panasnya hubungan asmara Amir Mukhtar (26) dan kekasihnya Ernawati (22)  berakhir setelah ratusan berjaya menangkap  mereka. Dengan keadaan separuh bogel, keduanya direndam dalam kolah mandi.


Keduanya berzina di kampung Gampong Crung Padang Tiji. Setelah tertangkap basah  keduanya diserahkan kepada pihak berwajib Padang .


Menurut keterangan penduduk kampung, pelaku ‘zina’ tersebut sering berkunjung ke rumah M. Isa. Mereka juga sering diperingatkan oleh penduduk kampung namun mereka tak mengindahkan larangan. Hingga sejumlah penduduk melakukan pengintipan. Ketika keduanya berada dalam bilik sedang bercumbu, penduduk terus memasuki bilik dan menangkap pasangan itu. Dengan keadaan separuh bogel, Amin dan Erna dibawa ke luar rumah.

Kerana geram kampung mereka di kotori ,kedua pasangan itu kemudiannya direndam.Kedua ibubapa mereka juga dipanggil untuk meyaksikan kelakuan anak-anak mereka.Mereka dikatakan baru berkenalan setahun yang lalu.

Mati kerana tak boleh kentut


kentut Pictures, Images and Photos
Banyak orang yang merasa malu jika kentut, kerana masalah kentut ini selalu dinilai salah dari sisi etika dan kesopanan. Tapi jangan remehkan pasal kentut ini, kerana orang boleh meninggal hanya gara-gara tak boleh mengeluarkan gas dari tubuh.

Dalam kehidupan normal, kentut merupakan hal yang sihat kerana menandakan sistem pencernaan khususnya gerakan peristaltik usus hingga anus berjalan dengan normal.

Bila frekuensinya berlebihan, maka menandakan adanya gangguan di perut. Tapi yang lebih buruk dan dapat mengancam nyawa adalah bila orang tidak boleh mengeluarkan gas dari dalam tubuhnya atau kentut.

Ketidakmampuan tubuh mengeluarkan gas atau kentut dari dalam tubuh dapat mengancam jiwa kerana disebabkan oleh keadaan peritonitis. Peritonitis adalah peradangan (iritasi) dari peritoneum,iaitu jaringan tipis yang melapisi dinding bahagian dalam perut dan mencakup sebahagian besar organ perut.

Perut (abdomen) sangat sakit, kembung dan kadang lembek. Rasa sakit akan semakin memburuk ketika perut disentuh atau bergerak.

  • Ketidakmampuan mengeluarkan gas atau kentut dari tubuh
  • Demam dan menggigil
  • Terdapat cairan di perut
  • Susah buang air besar
  • Kelelahan berlebihan
  • Hanya sedikit buang air kecil
  • Mual dan muntah

Peritonitis dapat mengancam kehidupan dan dapat menyebabkan beberapa komplikasi yang berbeza. Ada tiga jenis peritonitis, yaitu sebagai berikut:

1. Peritonitis spontan
Peritonitis spontan biasanya disebabkan oleh infeksi ascitesascites, iaitu pengumpulan cairan dalam rongga peritoneal. Hal ini biasanya terjadi kerana gagal hati atau ginjal.

Faktor risiko meliputi penderita penyakit hati termasuk orang yang meminum alkohol berlebihan dan penyakit lainnya yang mengarah ke sirosis, seperti virus hepatitis kronis (hepatitis B atau hepatitis C).

2. Peritonitis sekunder
Peritonitis sekunder memiliki beberapa penyebab utama, salah satunya kerana bakteria. Bakteria dapat memasuki peritoneum melalui lubang (perforasi) pada saluran pencernaan. Lubang tersebut dapat disebabkan oleh usus buntu yang pecah, radang lambung, perforasi usus, atau luka, seperti luka tembak atau pisau.

Peritonitis sekunder juga dapat terjadi jika hempedu atau bahan kimia yang dilepaskan oleh pankreas (enzim pankreas) bocor ke selaput rongga perut.

Kontaminan asing juga dapat menyebabkan peritonitis sekunder jika masuk ke dalam rongga peritoneal. Hal ini dapat terjadi selama penggunaan kateter dialisis peritoneal atau tabung makan.

3. Peritonitis dialisis
Peritonitis dialisis adalah peradangan pada selaput rongga perut (peritoneum) yang terjadi ketika seseorang menerima dialisis peritoneal, yang disebabkan oleh bakteria yang masuk ke wilayah tersebut pada prosedur dialisis. Bakteria kulit atau jamur dapat menyebabkan infeksi.

Penyebab peritonitis harus diidentifikasi dan segera diubati. Bila Anda mengalami gejala-gejala tersebut, segeralah menghubungi doktor atau ke hospital keranna keadaan ini boleh sangat berbahaya dan mengancam nyawa. Pengubatan biasanya melibatkan operasi dan antibiotik

Bagaimana kalau kita ada kakak macam ni?


Apakah agaknya nasib adik-adik jika kita mempunyai kakak
seperti ini....mati agaknya..

macam kalau wanita ni jalan malam?

Bunuh,basuh kemudian tidur sebelah mayat selama sebulan


Seorang lelaki berasal dari New Zealand ini menjerut teman wanitanya, warga Thailand dan kemudian tinggal dengan mayatnya selama sebulan.


Gordon Hieatt, 48, didakwa membunuh Nuttidar Vaikaew, yang juga berusia 48 tahun selepas mereka bertengkar di apartmennya April tahun lalu.


Dia kemudian membasuh mayat wanita itu dan tidur bersamanya di atas katil. Hieatt bagaimanapun menolak dakwaan dia mengadakan seks dengan mayat itu. Hieatt juga meletakkan gaun pengantin di kepala mayat Nuttidar dan meneruskan kehidupan hariannya seperti biasa.

Pembunuhan itu hanya diketahui apabila tuan rumahnya yang datang untuk mengutip sewa menyedari bau teramat busuk dari dalam rumah itu apabila Hieatt membuka pintu.

Apabila polis datang untuk menyiasat pada awal Mei, mereka mendapati kipas dihala ke mayat itu dengan tujuan untuk mengurangkan bau busuk itu.

Hieatt mengaku membunuh wanita Thai itu ketika bersembang menerusi Internet dengan seorang pelacur di Thailand. Hieatt bagaimanapun mem- beritahu mahkamah, dia tidak berniat membunuh Nuttida.

Kahwin sekali empat orang di Afrika


Seorang lelaki Afrika Selatan telah menikahi empat wanita sekaligus pada masa yang sama. Namanya Milton Mhbele, dia berumur 44 seorang pengurus kota di Indaka. Hhukum di Afrika Selatan mengakui perkahwinan berpoligami. Walaupun sebenarnya biasa di sana, tetapi jarang terjadi pernikahan seperti kali ini.

Dia telah menikahi Thobile Vilakazi selama 12 tahun dan memiliki 11 anak. Pada 26 September, dia menikahi Thobile untuk kedua kalinya dan juga menikahi tiga isteri baru: Happiness Mdlolo (24), Zanele Langa (24) and Smangele Cele (23). Wanita-wanita ini semuanya mengenakan gaun putih dan masing-masing menerima cincin dan ciuman dari pengantin lelaki.

Isteri-isterinya ini akan hidup secara berasingan dans uami mereka akan digilir di antara mereka.

Lelaki ini berkata bahawa dia menabung untuk menggabungkan upacara ini. Dia juga menambahkan: "Saya tidak tahu apa yang akan terjadi nanti antara saya dengan mereka, tapi saya sangat gembira tentang hal ini, bukan hanya kerana saya belum pernah melakukannya sebelumnya, tetapi kerana saya percayaakan hal ini."

sumber : unic77.tk

Menjadi terkenal kerana kekurangan

Seorang wanita yang tingginya hanya sedikit dari bayi yang baru lahir menyatakan kebahagiaannya setelah di iktiraf sebagai wanita terpendek didunia.

Hatice Kocaman, dengan tinggi hanya 28inch (70cm), yang dulu sering diejek kerana tinggi tubuhnya, kini menjadi terkenal oleh kerana kekurangannya itu.

Tinggal di rumahnya di Kadirli, Turki, Dia berkata "saya selalu berharap suatu hari nanti dunia akan mengiktiraf saya".

"Dulu cukup sulit, kerana sewaktu kecil, semua rakan sekolah selalu menghina tubuh saya yang kerdil"

"Tapi sekarang  saya jadi terkenal kerana ukuran tubuh saya. Hal ini membuat saya merasa lebih tinggi"

"Saya ingin berjalan, bertemu ramai orang, termasuk manusia tertinggi didunia".

"Tuhan menciptakan saya seperti ini dan saya bangga. Saya berharap suatu hari bertemu seseorang yang mencintai saya"

Wanita, yang sekarang berusia 21 tahun, tinggal dengan orang tuanya Ibrahim dan Hatun, dan ketika ini dia secara rasmi diiktiraf sebagai wanita terpendek didunia dan manusia yang kedua terpendek didunia, yang masih hidup oleh Guinness Book of Records.

Satu-satunya manusia yang lebih pendek darinya adalah orang Nepal, Khagendra Thapa Magar, yang tingginya 25.8 inch, manusia terpendek didunia.


Pasar jual daging anjing ,kelawar secara terbuka

Kelawar? Itu memang keunikan Pasar Tomohon di Menado Indonesia. Yang dijual di sana adalah daging haiwan yang, di sebahagian besar masyarakat di negeri ini, tidak biasa didapati di pasar-pasar lain. Kelawar, di sana disebut paniki. Di Pasar Tomohon juga dijual daging ular sawa, anjing (biasa disebut RW), babi dan ada juga kera.

Ngeri? Sebetulnya, ada dua pasar yang tiap hari menjual daging haiwan -haiwan ini  di Sulut. Pasar Beriman Tomohon dan Pasar Langowan. Namun, yang sering dikunjungi pelancong memang Pasar Beriman Tomohon.

Di sana, daging binatang-binatang tersebut biasa disajikan sebagai menu utama. Misalnya, perayaan ulang tahun, pernikahan, atau syukuran rumah baru.

Memasaknya? Paniki, tikus, dan ular sawa biasa dimasak dengan santan. Sedangkan RW umumnya dimasak pedas. ''Biasanya, seekor anjing membutuhkan satu liter rica (cili merah). Rasanya akan tambah sedap jika disiram satu sloki cap tikus,'' tutur Artur Rotinsulu, warga Tomohon yang mengaku menyiapkanmenu-menu ekstream ini. Cap tikus yang dia sebut itu adalah minuman keras khas Manado yang terbuat dari aren.

Khusus daging babi, banyak pilihan cara memasak. Misalnya, dibakar (satey ragey), dimasak di bambu (tinorangsak, pangi), atau dimasak loba (dengan kecap manis dan gula aren). Bahkan, seekor babi kadang dipanggang sekaligus (babi panggang) dengan ditaburi mentega dan perutnya diisi sayuran.
Daging kelelawar, tikus, RW, dan ular sawa harus dibakar dulu sebelum dimasak. Membakarnya juga sampai hitam untuk memastikan daging benar-benar masak. Setelah itu, baru daging tersebut dipotong-potong untuk dimasak. "Kalau daging kelelawar harus direbus lagi sekitar dua jam," terang Vera Ruus, salah seorang tukang masak asal Kelurahan Kakaskasen.

Restoran-restoran yang menyajikan menu ekstream tersebut berada di sepanjang jalan Manado-Tomohon. .
Ada juga pelancong yang datang ke sini semata-mata untuk memakan makanan yang ekstream ini.Bintik aneh di mata 9 bulan,rupanya cacing
Berawal dari 2 bintik aneh di mata kiri, seorang  lelaki berjumpa seorang doktor. Tak disangka, bintik tersebut adalah cacing giling yang sudah 9 bulan bersembunyi di balik bola matanya.


John Matthews, dari Iowa  mengalami gangguan penglihatan sejak kemunculan bintik-bintik di matanya. Kerana khuatir, dia pergi ke hospital milik University of Iowa.


Setelah menjalani berbagai ujian, para dokor mengungkap gangguan penglihatan yang dialami Matthews disebabkan oleh adanya parasit. Dan ternyata, parasit yang nampak sebagai bintik aneh di mata kiri itu adalah seekor cacing.


Doktor menggunakan laser untuk mengeluarkan binatang tersebut. Dua tembakan laser di gunakan sebelum cacing itu mati dan boleh dikeluarkan.


Dia mengatakan  merasakan cacing itu bergerak-gerak di belakang bola mata untuk menghindari dari tembakan sinar laser.


Beruntung Matthews tidak mengalami buta walaupun mengalami kerosakan permanen di bahagian retina mata. Tidak diketahui pasti bagaimana parasit tersebut boleh masuk ke mata, namun  Matthews mendapatkannya ketika bercuti ke Mexico 9 bulan yang lalu ataupunm cacing giling itu didapatinya dari seekor rakun yang ia tangkap ketika berburu.


Rakun (Procyon lotor) dikenal sebagai salah satu rumah utama bagi cacing giling. Jutaan telur cacing di dalam perut rakun mudah sekali menular kepada para pemburu yang menangkapnya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN