Sunday, June 3, 2012

Ikan Mas Tertua di Inggris yang Berumur 34 Tahun


Sepasang ikan mas yang dipercaya sebagai yang tertua di Inggris, dan telah merayakan ulang tahun ke-34 mereka. Bahkan semakin tuanya, kedua ikan mas yang dimenangkan sebagai hadiah pasar malam pada tahun 1977 itu warnanya menjadi abu-abu.

Sang pemilik, Richard dan Ann Wright, dari Brockworth, Gloucestershire, mengatakan bahawa kedua ikan tersebut yang mereka namakan Splish dan Splash, telah hidup lebih lama dari empat kucing peliharaan kucing keluarga mereka.

Kedua ikan ini awalnya milik putra putri mereka yakni Matthew dan Hayley, yang berumur enam dan sembilan tahun ketika mereka membawa pulang ikan mas tersebut pasar malam di Cheltenham 34 tahun yang lalu.

Meskipun Matthew dan Hayley sekarang telah pindah untuk memulai keluarga mereka sendiri, kedua ikan tersebut tetap berada di rumah Richard dan Ann.

Ikan mas memiliki umur yang pendek dan kebanyakan tidak lebih dari sepuluh tahun, namun Splish dan Splash telah bertahan hidup selama lebih dari tiga dekad, yang membuat sang pemilik bingung tentang bagaimana keduanya berhasil hidup selama itu.

“Aku tidak tahu mengapa mereka hidup begitu lama, mereka hanya dibersihkan secara teratur dan diberi sejumput makanan setiap pagi, namun kami belum pernah melakukan sesuatu yang istimewa pada keduanya. Mereka benar-benar luar biasa.” tutur Richard.

Menurut Mail Online, Richard juga menambahkan bahawa, seperti halnya manusia, kedua ikan ini mulai menunjukkan tanda-tanda penuaan, dimana Splish dan Splash mulai kehilangan warna emas mereka dalam beberapa tahun terakhir.

Diketahui, Ikan mas bernama Tish, secara resmi diakui oleh Guinness Book of Records sebagai tertua di dunia ketika ia meninggal pada usianya yang ke-43 pada tahun 2005 lalu.

Perompak paling bodoh di Jerman rompak bank yang dah tutup 17 tahun lalu

BERLIN: Seorang lelaki yang cuba merompak sebuah bank yang ditutup sejak 17 tahun lalu dipenjara tujuh tahun, kata mahkamah, semalam.

Kejadian itu digelar akhbar Bild daily sebagai kes perompak bank paling bodoh di Jerman. Mahkamah daerah di Osnabrueck, bandar raya di barat negara itu berkata, defendan yang dikenal pasti sebagai Siegfried K, 57, tiba di cawangan bank itu yang kini hanya dilengkapi mesin teler automatik, membawa pistol mainan pada Mei lalu. Dia menangkap seorang wanita sebagai tebusan di lobi bangunan dan menuntut 10,000 euro (RM42,000) wang tebusan daripada pekerja di situ.

“Bagaimanapun, rancangannya gagal kerana bangunan itu tidak lagi mempunyai bank sejak lebih sedekad lalu tetapi hanya mempunyai pusat fisioterapi,” kata kenyataan dikeluarkan mahkamah.

Bild berkata, bank itu sudah berpindah sejak 17 tahun lalu.

“Selepas suspek menyedari hal itu, dia mengubah rancangannya dan menangkap seorang wanita yang mengeluarkan wang daripada mesin ATM di situ.

“Wanita itu mengeluarkan 400 euro (RM1,200) dan suspek melarikan wang itu sebelum melarikan diri dengan sebuah kereta curi,” kata kenyataan itu.

Dia kemudian meninggalkan kenderaan itu dan pistol mainan plastik yang mempunyai kesan cap jarinya di tempat duduk penumpang.

Mahkamah berkata, Siegfried K mengaku melakukan rompakan itu dan hakim menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun atas 22 pertuduhan terdahulu ke atasnya sejak 40 tahun lalu. - AFP

bina pesawat ke angkasa lepas belakang rumah

NTINDA, Uganda - Pengasas Program Penyelidikan Angkasa Lepas Afrika, Chris Nsamba dianggap gila oleh sejumlah orang kerana dia mahu mengendalikan projek untuk menghantar rakyat Uganda ke angkasa lepas.

Dia yang merupakan seorang jurutera aeronautik akan melancarkan sebuah pesawat ke angkasa lepas dari pekarangan belakang rumah ibunya di sini.

Nsamba menyasarkan penerbangan angkasa lepas itu pada dekad akan datang dengan menggunakan sebuah pesawat African Skyhawk yang dalam pembinaan.

Pesawat itu dibina dengan menggunakan beberapa pekerja sukarela di pekarangan belakang rumah ibunya. - Agensi

Juru Sunat di Ghana Diusir, Tak Sengaja Patahkan Kemaluan

Accra, Ghana - Gara-gara tak sengaja mematahkan penis sampai ke pangkal, seorang juru sunat tradisional diusir dari sebuah kota di Ghana. Kes ini terjadi di tengah kempen menentang juru sunat ilegal yang keamanannya tidak terjamin secara medikal.

Keberadaan juru sunat tradisional yang dalam bahasa setempat disebut wanzam memang selalu menjadi kontroversi. Banyak warga masih memanfaatkan jasanya, sementara kalangan medik menganjurkan agar anak laki-laki disunat oleh doktor yang lebih terlatih.

Seorang wanzam berusia 70 tahun, Wanzam Abdullah semakin menambah bukti bahawa tidak ada jaminan keamanan dalam sunat tradisional. Akibat kesalahan fatal yang dilakukannya beberapa waktu silam, Wanzam Abdullah harus menerima hukuman sosial yakni diusir dari Kota Accra.

Ia disaman oleh orangtua seorang bayi laki-laki berusia 4 bulan yang disunatnya . Orangtua bayi tersebut tidak terima, lantaran Wanzam Abrullah tidak hanya mengupas kulit penutup kepala penis tetapi memangkas atau mematahkan batang penis hingga nyaris sampai hujung.

"Orang itu (wanzam) mencederai penis bayi, memotong bagian paling sensitifnya dan tinggal sebagian kecil saja yang tersisa. Untung bayi itu masih boleh kencing dengan normal," ungkap John Koffie, Ketua polis setempat seperti dikutip dari myjoyonline, Minggu (20/11/2011).

Menurut polis, saat disunat bayi itu banyak bergerak. Karena tidak dipegangi dengan erat, Wanzam Abdullah tidak sengaja menyayunkan pisaunya dan menyambar batang penis si bayi laki-laki yang malang ini hingga benar-benar putus di bahagian pangkalnya.

Si bayi saat ini mendapat perawatan intensif di Hospital Pendidikan Korle Bu di Kota Accra. Sedangkan Wanzam Abdullah yang sudah berpengalaman selama 20 tahun ini tak hanya diusir, tapi juga terancam hukuman penjara jika terbukti bersalah telah membahayakan pasiennya.

Anak Dibunuh Hanya kerana Nama Sama

NEW DELHI, TRIBUN - Seorang anak dari kasta rendah di negara bahagian Uttar Pradesh India dibunuh kerana memiliki nama yang sama dengan anak dari keluarga kasta yang lebih tinggi. Mereka mengatakan ayah Neeraj Kumar, Ram Sumer diminta untuk mengganti nama dua anak lakinya kerana sama dengan nama anak Jawahar Chaudhary.

Mayat Neeraj, 14 tahun, ditemukan pada 23 Nov lalu di satu lapangan.

Dua rakan keluarga Chaudhary telah ditahan. Chaudhary sendiri menyanggah keluarganya terlibat dalam pembunuhani itu. Ia mengatakan keluarganya diperangkap polis.

Keluarga Neeraj Kumar berasal dari kasta dalit yang berada dalam posisi pale rendah dalam sistem kasta di India. Diskriminasi kasta merupakan hal yang ilegal namun masih banyak masalah yang terjadi terkait perbezaan sosial ini. Pembunuhan tersebut terjadi di desa Radhaupur di kawasan Basti.

Ram Sumer dan Jawahar Chaudhary memiliki dua putera dengan nama sama Neeraj dan Dheeraj namun masalah ini jadi perdebatan besar antara kedua negara, kata polis Praveeen Kumar.

Chaudhary yang berasal dari kasta yang lebih tinggi memberikan sejumlah peringatan kepada Sumer agar segera mengganti nama dua puteranya itu.

Tanggal 22 Nov lalu, Neeraj meninggalkan rumah untuk menonton televisyen di rumah kawannya namun tidak pernah kembali. Mayatnya ditemukan satu hari kemudian.

Polis mengatakan ia dicekik. Putra Chaudhary -Neeraj dan Dheeraj menghilang– dan polismenahan dua rakan keluarga yang mereka perkirakan terlibat dalam pembunuhan itu. (bbc)

ill Price: Wanita yang mempunyai ingatan superkuatMahu punya kekuatan super? Bagaimana jika kamu diberikan kekuatan memori super sehingga kamu memiliki kemampuan untuk mengingat semua hal yang terjadi dalam kehidupanmu? Apakah kekuatan tersebut merupakan anugerah buatmu atau malah menjadi beban?

Hal ini benar-benar dialami oleh Jill Price, 42 tahun, yang berasal dari California, Amerika Syarikat. Dia boleh mengingat secara kronologis semua peristiwa dalam hidupnya. Memori super yang dimiliki Jill didapatnya ketika dia berusia 12 tahun.

Dia boleh mengingat segala sesuatu yang terjadi padanya, mengingat acara di televisyen, berita utama dunia, dan lain sebagainya. Jika kita menyebut sebuah tarikh, misalnya, dari 10 tahun yang lalu, Jill boleh langsung menyebutkan hari dan peristiwa apa yang terjadi pada tarikh tersebut.

Namun, bagi Jill memori super yang dia miliki dirasakannya sebagai sebuah beban. Sekitar 8 tahun yang lalu, dia menghubungi spesialis dari University of California-Irvine untuk mengatasi keadaannya.

Pada awalnya, Dr. James McGaugh, ketua pasukan yang menangani Jill, tidak yakin akan klaim yang diberikan Jill. Baru pada saat mereka melakukan ujian, iaitu dengan memberinya berbagai pertanyaan tentang peristiwa sejarah, Jill dapat menjawabnya dengan benar. Bahkan, dia membetulkan kesalahan yang terjadi dari daftar pertanyaan.

"Ingatanku telah mendominasi kehidupanku. Aku selalu teringat akan masa lalu. Seperti memutar film yang tidak pernah berhenti," kata Jill. Malang baginya, tidak hanya ingatan, tetapi juga kenangan selalu menghantuinya, kenangan baik mahupun kenangan buruk. Hidupnya menjadi sulit kerana tidak boleh melupakan kenangan buruk yang dialaminya.

Saat ini, para ahli masih belum menemukan penjelasan mahupun cara untuk menyembuhkan keadaan Jill.

Janggut Santa tersangkut di cerobong asap

PALM BEACH, KOMPAS.com — Bulan Disember telah tiba. Santa Klaus pun mulai beredar. Tidak terkecuali dengan Santa Klaus dari Florida ini. Dia benar-benar ingin melaksanakan tugas sebaik-baiknya, semirip-miripnya dengan kisah dogeng, termasuk perihal datang dari cerobong asap.

Santa yang bekerja untuk sebuah mall di Florida ini bermaksud datang dari atap mall tersebut. Sayangnya, upaya itu terhenti kerana janggut panjangnya tersangkut. Padahal, Santa itu seorang pemanjat profesional yang disewa pengelola mall untuk membuat video natal. Video natal itu akan diputar untuk anak-anak.

Akhirnya, Santa yang tersangkut itu harus melepaskan janggut panjangnya agar dapat turun dengan selamat. Pengelola mall mengatakan, Santa itu tidak ingin namanya dipublikasikan. Dikatakan pula, pada saat latihan, Santa itu dapat meluncur dengan mulus dari atap mall, tetapi ketika itu tidak mengenakan janggut.

Pemain Muda Terbaik Catur Australia Disuruh Pindah Sekolah Kerana Bertanding

TRIBUNNEWS.COM - Dua pemain catur muda terbaik Australia disuruh pindah ke sekolah lain setelah meninggalkan sekolah tanpa izin selama dua minggu kerana mengikuti kejuaraan dunia, World Youth Chess Championships, di Brazil.

Dilapor Sydney Morning Herald, Sabtu (3/12/211), dua pelajar yang menuntut ilmu di SD Sydney Grammar iaitu Kevin Willathgamuwa (8) dan saudaranya Rowan (9) juga dikeluarkan dari pasukan catur sekolah ketika mengikuti kejuaraan catur Australian Schools Teams Championships di Knox Grammar meski hanya tak hadir sehari di pertandingan panjang ini.

Anak-anak ini tidak masuk sekolah selama 10 hari. Di Brazil, Kevin mendapat tempat ke-10 dari 90 peserta di bawah usia 8, dan Rowan memenangkan setengan dari permainan. Grand Master Australia Ian Rogers yang berada di pertandingan itu mengatakan jika Kevin adalah pemain terbaik di usianya di Australia.

"Ini sesuatu yang sungguh luar biasa di mana pelajar dihukum kerana tidak hadir selama dua minggu kerana mewakili Australia di kejuaraan ternama," kata Rogers. Ia menambahkan, sangat penting bagi pemain muda untuk menghadiri kejuaraan dunia bukan hanya untuk turnament itu sendiri melainkan melihat pencapaian yang dilakukan anak lain.

"Seperti yang sudah jelas kami katakan, anak-anak ini harus meninggalkan sekolah akhir tahun jika Anda membawanya ke perjalanan (pertandingan)," demikian tulis Guru Besar sekolah Grammar's St Ives, Rowena Lee, saat sang ayah Ignatius Willathgamuwa meminta izin untuk mengikuti pertandingan di Brazil.

Grammar adalah satu dari sejumlah sekolah swasta di Sydney yang menerapkan peraturan yang ketat.

Ayah pengsan pelacur yang dipesan rupanya anak sendiriBULAWAYO - Seorang lelaki Zimbabwe memesan seorang pelacur ke bilik hotelnya. Namun dirinya pengsan seketika kerana pelacur yang dipesan adalah puterinya sendiri.

Titus Ncube mengatakan, dirinya sangat terkejut ketika menyaksikan puterinya yang berusia 20 tahun itu menjadi pelacur dan dikirim ke biliknya. Menurut Suratkhabar Zimbabwe News, Titus menyewa pelacur itu kerana memiliki masalah dalam pernikahannya.

"Saya meminta maaf atas apa yang saya lakukan, saya membicarakan ini kepada isteri dan juga puteri saya. Saya minta maaf atas perlakuan saya. Saya hanya ingin keluarga saya kembali," ujar Titus, seperti dikutip Huffington Post, Jumaat (2/12/2011).

Saat ini putri Ncube juga sudah tidak bekerja lagi sebagai pelacur dan dirinya pun berniat akan kembali ke sekolah.

"Masalah pernikahan saya tidak berakhir, namun kami memiliki seorang konsultan pernikahan yang membantu kami untuk memecahkan masalah-masalah yang muncul dalam keluarga kami," tambahnya.

Sementara itu, isteri dari Titus juga memberikan pernyataan terkait masalah pernikahannya.


"Kalau bukan kerana puteri saya, saya pasti sudah menceraikan dia sejak dahulu," ujar isteri Titus.(rhs)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN