Saturday, January 19, 2013

Pelanggan di Ikea China,boleh tidur macam buat rumah sendiri
Jika kebanyakan penjual furniture melarang pelanggannya untuk menduduki barang dagangannya, Namun tidak dengan kedai IKEA di China ini. Mereka justru mempersilakan para pelanggan menikmati furniture yang ada sesuka hati. Bahkan beberapa sampai tertidu.Lawak...lawak... 

Aksi pembantu rumah mencuri tabung anak majikannyasumber : stomp.com.sg

Parah kalau dapat maid macam ni...dikatakan maid ini baru kerja 3 hari..

Gelagat manusia tak sayang nyawa


Kekadang kita jarang terfikir mengenai keselamatan diri...sanggup mengambil jalan mudah untuk mencapai sesuatu perkara contohnya melintas jalan...walaupun disediakan jejantas masih juga sanggup mengambil risiko melintas dijalan yang sibuk..contohnya seperti gambar diatas....

Gelagat abang yang tangannya suka merayap


Terfikir juga...Apakah faedah yang diperolehi oleh lelaki yang suka meraba ni?Puas atau sekadar fantasi???Mereka sanggup mengambil risiko yang tinggi seperti di marah,dipukul serta ditangkap semata-mata ingin memuaskan keinginan mereka...

Pengalaman Hampir Mati Remaja Heboh di YoutubeSetelah tiga kali berhasil terlepas dari kematian, Ben Breedlove (18), akhirnya menghembuskan nafas terakhir di malam Natal akibat serangan jantung. Video remaja ini pun heboh di internet.

 Sebelum meninggal, remaja ini membuat rakaman mengenai kehidupannya dan pengalaman hampir mati yang ia alami serta bagaimana tenangnya ia saat yakin akan meninggalkan dunia.


Remaja ini memiliki keadaan yang membuat dia harus melawan keadaan mengancam hidupnya tiap hari sejak ia membesar. Ia pernah mengalami pengalaman hampir mati pada usia empat tahun, 14 tahun, dan kurang dari sebulan lalu.

 Dalam video, ia berbagi mengenai sejummlah pengalaman yang ia alami, termasuk cahaya terang yang membuatnya tenang dan saat ia mengenakan baju putih dan berdiri di ruang putih bersama rapper favouritenya, Kid Cudi.

Di  video yang ia post pada 18 Disember di YouTube itu menceritakan bagaimana ia hidup dengan masalah jantungnya. Ia juga mengaku tak menyesal tak seperti orang pada umumnya.

“Saya tak pernah diizinkan bermain olahraga seperti teman saya. Ini bahagian tidak seronok dari hidup saya,” katanya seperti dikutip Dailymail.

Sedih-Dua Nenek Di China Mati Demi Masjid


Kejadian berdarah meletus di Ningxia, China. Seramai lima warga tewas ketika ratusan umat Muslim berkelahi dengan polis yang mengamankan penggusuran masjid di Desa Taoshan, Ningxia.

Kejadian ini  terjadi, Jumaat (30/12/2011) lalu. Namun, peristiwa kelabu ini baru dilapor South China Morning Post, Selasa (3/1/2012).

Menurut saksi , warga Desa Taoshan yang majorii etnik Hui, marah saat masjid mereka hendak dirobohkan. Pemerintah setempat menyatakan  masjid itu dibangunkan di Taoshan secara haram

Saksi , Jin Haitao mengungkapkan, polis menyerang warga menggunakan gas pemedih mata, tongkat dan pisau. Lima warga dilaporkan tewas, termasuk di antaranya dua nenek tua. 

"Mereka hanya melakukan aktiviti keagamaan, tapi tidak memperboleh. Mereka menceroboh masjid dan polis menumpahkan banyak darah ke tanah," kata Jin Haitao.

Sejak tragedi ini meletus, seluruh akses informasi tentang desa terputus. Seorang warga desa tetangga mengaku jaringan telefon menuju Taoshan mati. Seorang pemilik kedai di Tongxin, sekitar tiga kilometer dari masjid yang diroboh, mengaku desa diisolir.

"Teruk sekali. Saya muslim dan muslim perlu masjid. Mereka hanyalah orang biasa, datang ke masjid untuk urusan agama, bukan untuk menggulingkan Parti Komunis," tegas pemilik kedai tersebut.

Terdapat lebih dari 10 juta etnik Hui di China, menjadikan mereka sebagai kelompok Muslim terbesar di negara Tirai Bambu. Di beberapa tempat, etnik Hui melebur dengan kebudayaan Han. Mereka memegang teguh tradisi Han, namun tetap menjaga nilai-nilai keislaman, seperti tidak memakan daging babi dan kewajiban khitan bagi lelaki.

Etnik Hui pernah terlibat bergaduh dengan etnik Han 2004 lalu, menewaskan tujuh orang. Pergaduhan antara polis dan etnis Hui juga sebelumnya terjadi pada 2003, tepatnya saat insiden kartun yang menghina Islam.

Etnik Muslim lainnya yang kerap terlibat kejadian yang sama adalah etnik Uighur di wilayah Xinjiang. Pertumpahan darah terparah antara etnis Uighur dan Han terjadi 2009, meragut 197 nyawa.

DiMalaysia pun belum pernah lagi terkorban semata-mata pertahan masjid...

Politikus Dilarang Masuk Restoran Ini


Wilayah New Hampshire, Amerika Syarikat, dalam sepekan terakhir dibanjiri politikus, staf kempen mereka, serta wartawan. Ternyata kehadiran politikus tersebut membuat geram seorang pemilik restoran.Hasilnya sang pemilik melarang politikus masuk ke restoran miliknya. 


 Kerana muak dengan kelakuan para politikus yang masuk ke restoran miliknya dan mengganggu pelanggannya, pemilik restoran Colby's Breakfast & Lunch, Jeremy Colby, menampal papan bertuliskan, "Politikus Dilarang Masuk, Tanpa Kecuali" Selama berbulan-bulan, politikus serta stafnya membanjiri berbagai restoran di New Hampshire untuk kempen menuju ke Rumah Putih. 

Kerana kehadiran para politikus tersebut nampak tidak kunjung berkurang menjelang pemilihan  presiden 10 Januari, Colby memutuskan untuk melarang politikus masuk ke restoran miliknya. "Tanpa isyarat, mereka tiba-tiba datang dan kami disesaki kamera dan lain-lain," ujar Colby kepada msnbc.com. 

"Kami mencoba membuka usaha di sini. Dan pertemuan politikus untuk menggalang suara bagi saya sangat mengganggu. Bukan hanya mengganggu staf kami, tetapi juga pelanggan kami." "Keadaannya jadi sangat sulit dan saya merasa ini sangat tidak menyenangkan," ujar Colby menambahkan. 

 Menurut Colby, Gubernur Texas Rick Perry dan bekas bakal calon Presiden Michele Bachman menjadi politikus terakhir yang mengunjungi restoran miliknya sebelum larangan diberlakukan. "Kami sudah muak," ujar Colby. 

Pernah Lihat Al-Qur’an Terbesar di Dunia?
INILAH.COM, Kabul – Setelah bekerja selama lima tahun, seorang ahli kaligrafi berhasil menciptakan Al-Qur’an terbesar di dunia. Seperti apa?


Menurut pusat budaya Kabul, kitab raksasa yang berukuran 2,28mx1,55m ini telah mendapat sertifikasi sebagai Al-Qur’an terbesar di dunia dari Kementerian Haj Afganistan dan Badan Keagamaan seperti dilaporkan ST.


Kitab suci umat Islam ini terdiri dari 218 halaman yang terbuat dari kain dan kertas yang beratnya mencapai 500kg. Kitab suci ini dibalut sampul kulit yang terbuat dari 21 kambing dan menelan biaya pembuatan US$500 ribu .


Sang ahli kaligrafi, Mohammad Sabir Khedri, mengerjakan kitab suci ini bersama sembilan mahasiswanya membuat desain yang memadukan skrip emas dengan jutaan titik warna-warni yang membentuk dokarasi simbolis di sekitar laman raksasa kitab ini.

Orang Islam Malaysia dihalang renang tutup aurat

SHAH ALAM: Seorang ayah kecewa apabila hasrat dua anaknya menyertai pertandingan renang dianjurkan Persatuan Renang Amatur Selangor di Pusat Akuatik Darul Ehsan, Seksyen 13, di sini, terbantut semata-mata pakaian renang berlandaskan syariat Islam.
Muhammad Abdullah, 36, berkata, kekecewaannya turut dikongsi ibu bapa 20 peserta lain berumur antara 8 dan 12 tahun itu yang didakwa penganjur melanggar peraturan ditetapkan Persekutuan Renang Antarabangsa (Fina).

Menurutnya, ketika pertandingan renang Kejohanan Sukan Selangor (Sukses) berlangsung dari 13 hingga 15 Januari lalu, dia bersama isteri, Anis Harnisah Haron, 33, berada di China atas urusan perniagaan.


“Pada hari ketiga pertandingan itu, isteri yang menghubungi anak perempuan Anis Zakiah yang berusia 9 tahun terkejut mendengar tangisan sebelum dimaklumkan bahawa dia dan abangnya Abdullah Fateh berusia 12 tahun tidak dibenarkan menyertai pertandingan.

“Anis dan Fateh sudah menghabiskan banyak masa untuk memberi saingan dalam pertandingan itu, tetapi mereka sangat kecewa apabila tak dibenarkan bertanding hanya atas sebab pakaian renang,” katanya.


Beliau lebih terkenal dengan gelaran Ustaz Amin serta Timbalan Pengerusi Yayasan Al-Ijabah berkata, dia menghubungi jurulatih renang anaknya, Mohd Bukhari Ibrahim, 34, yang kemudian memaklumkan 20 peserta beragama Islam turut mengalami nasib sama.Ustaz Amin yang kesal dengan perkara itu berkata, dia memang menggalakkan sukan renang kepada 80 anak yatim di bawah jagaan Yayasan Al-Ijabah.

“Mereka selama ini sudah diajar supaya berpakaian mengikut syariat Islam walau di mana pun berada, takkanlah tiba-tiba nak suruh buka aurat pula,” katanya.


Ustaz Amin berkata, beliau sudah mengajukan isu terbabit kepada Pengerusi Majlid Agama Islam Selangor (Mais) Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dan pihak Mais berjanji menyelesaikannya.

“Saya juga akan bertemu Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid untuk berbincang mengenai perkara ini. Mungkin juga saya akan bawa isu ini untuk perhatian menteri belia (Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek),” katanya.


Pembantu rumah dera anak 2 tahun dirakam CCTVGelagat orang mental ganggu di jalan raya


Kita pasti cemas jika berlaku keadaan begini pada diri kita..

Mangkuk toilet bagi pengemar Apple


Seorang desainer  Serbia, Milos Paripovic telah menyusun sebuah konsep untuk sebuah toilet bernama iPoo. Y iPoo merupakan ledakan Paripovic pada penggemar gadget Apple yang dimulai dengan huruf i seperti iPod, iPhone atau iPad.

Seperti dikutip The Next Web, sekilas toilet tersebut memang mirip dengan logo perusahaan Apple. Dudukannya berbentuk buah apel, sedangkan bak air di belakangnya berbentuk daun.

Bersamaan dengan gambar-gambar konsep toilet berwarna perak itu, Paripovic menyusun sebuah teks yang jelas-jelas mengajak  para penggemar Apple. "Tidak seperti produk Apple, toilet ini mendukung flush," tulisnya.Jika Undang-Undang SOPA Disahkan, YouTube Akan Diblok


Jika Senat AS mensahkan Undang-Undang SOPA (Stop Online Piracy Act), maka salah satu situs berbagi Video terbesar saat ini, YouTube harus bersiap-siap diblok. Kerana, SOPA mengancam pemblok terhadap website yang terindikasi melakukan pembajakan online.
Dengan mengandalkan layanan video streaming, YouTube memang menjelma menjadi sebuah situs yang besar. Dan semua orang tahu video yang tayang di YouTube ini milik siapa, meskipun orang lain yang melakukan upload terhadap video tersebut.
Brent Hurley, Manager on The Strategic Partner Development Team YouTube menjelaskan bahawa YouTube pada dasarnya tidak melakukan pembajakan, justru para pengguna YouTube mendapatkan promosi percuma terhadap produk-produknya, baik itu berupa lagu, filem atau sejenisnya.
Hurley menambahkan, meski SOPA hanya berlaku di AS, namun impaknya akan terasa di seluruh dunia. Website yang terindikasi mengandung pembajakan, akan diblok sehingga tidak boleh diakses oleh warga AS.
Pihak YouTube sendiri menyatakan penolakan terhadap SOPA, sebelumnya, situs besar lainnya pun melakukan penolakan terhadap Undang-Undang ini, seperti Mozila, dan Wikipedia yang memutuskan untuk offline sebagai bentuk protes terhadap SOPA.

Hilang hak penjagaan anak kerena suap anak pakai tangan


Oslo - Warga Norway keturunan India, Anurup dan Sagarika Bhattacharya, kehilangan hak asuh kedua anaknya setelah jabatan sosial melabel perilaku mereka tidak pantas. Tak hanya hak asuh yang hilang, kedua anaknya--masing-masing berusia 3 tahun dan lapan bulan--juga diangkut untuk dititipkan di pusat jagaan sosial di Oslo.

Persoalan bermula saat pekerja sosial menangkap keduanya memberi makan anak-anaknya langsung dengan jemari mereka, tak pakai sudu. Apalagi belakangan juga diketahui mereka tidur di ranjang yang sama dengan kedua anaknya.
Layanan Perlindungan Anak Norway memboyong anak-anak itu dari rumah mereka pada Mei 2011. "Mereka bertanya, 'kenapa kau tidur dengan anak-anak di tempat tidur yang sama?' Saya katakan kepada mereka, ini murni masalah budaya. Kami tidak pernah meninggalkan anak-anak di ruangan lain dan mengucapkan selamat malam kepada mereka," kata Anurup kepada saluran televisi India, NDTV.
"Memberi makan anak dengan tangan adalah normal dalam tradisi India dan memberi makan dengan sudu baru dilakukan setelah anak berhenti menyusu," ujarnya, seperti dikutip Daily Mail

Setelah membawa anak-anaknya, jabatan sosial hanya mengizinkan pasangan ini dua kali setahun mengunjungi anak-anaknya. Tiap satu kali kunjungan, waktunya dibatasi hanya sejam. Hal ini akan berlangsung hingga anak-anak mereka berusia 18 tahun. 

Inilah yang membuat mereka meradang. Keduanya memohon kepada pemerintah India untuk campur tangan. Namun, meskipun telah ada intervensi pemerintah India, para pejabat Norway tetap menolak untuk memenuhi permintaan itu tanpa penjelasan lebih lanjut.

Pengacara Svein Kjetil Lode Svendsen menyatakan perlindungan anak Norway terkenal 'kejam'. "Laporan di PBB pada tahun 2005 mengkritik Norway untuk mengambil terlalu banyak anak dalam rawatan umum." Untuk sebuah negara sekecil Norway, 12.500 anak di pusat sosial bukanlah angka yang kecil.

Kubur untuk orang yang paling miskin AS


HOMEWOOD, Amerika Syarikat (AS) - Sebanyak 30 mayat yang merupakan orang paling miskin kerana tidak mempunyai wang untuk membiayai kos pengebumian sendiri telah dikebumikan dalam sebuah lubang kubur di kawasan perkuburan Homewood Memorial Gardens pada Rabu lalu.
Tiada seorang pun rakan atau saudara si mati yang datang untuk menyaksikan pengebumian itu.
Situasi ekonomi yang sukar di AS menyebabkan terdapat peningkatan pengebumian orang yang amat miskin termasuk di Chicago dan di kawasan sekitarnya. - AFP
sumber : kosmo online

Wajah Gadis Pecandu Dadah


Kutu babi punca wanita ni tua?


NEW MARSKE: Seorang ibu kepada tiga orang anak dari New Marske di utara England, berkata beliau menghidap penyakit misteri yang menyebabkan mengalami masalah kesihatan seperti seorang yang berusia 90 tahun, gara-gara digigit sengkenit 20 tahun lalu. 
 Sengkenit yang juga dikenali sebagai kutu babi atau pirah, adalah sejenis serangga parasit luaran (ektoparasit) yang hidup dengan menghisap darah pada mamalia, burung malah reptilia dan amfibia. 
 Adelle Huckins, 31, berkata beliau kerap menghidap sakit kepala yang kuat (migrain) rasa letih melampau, sakit seluruh badan manakala mata kirinya membengkak sejak 20 tahun lalu.

Bagaimanapun, hanya pada 2011, Huckins dapat memahami punca yang menyebabkan masalah kesihatannya, apabila pakar perubatan mengesahkan beliau menghidap sejenis penyakit dikenali sebagai penyakit Lyme (Lyme Disease), berpunca daripada jangkitan bakteria yang dibawa oleh sengkenit.

Bakteria dikenali Borrelia burgdorfer kerap ditemui dalam sistem penghadaman haiwan seperti tikus, rusa dan burung. Apabila sengkenit menghisap darah haiwan yang mempunyai bakteria terbabit, ia akan menyebabkan serangga itu turut dijangkiti. Sengkenit boleh memindahkan bakteria itu kepada manusia melalui gigitannya.

Penyakit Lyme melemahkan sistem imunisasi penghidapnya menyebabkan mereka mengalami keletihan melampau, sakit kepala dan bengkak di bahagian sendi. Jika dibiarkan penghidapnya boleh diserang jangkitan kuman pada otak, lumpuh dan boleh membawa maut. 
Keterangan doktor berkenaan segera mengingatkan Huckins kepada satu lawatan sambil belajar ke Jerman yang disertainya pada 1991, ketika berusia 11 tahun, apabila beliau digigit sengkenit pada bahagian kaki.

“Gigitan itu menyebabkan ruam di kaki saya, tetapi saya menyangka ia perkara biasa dan tidak memikirkan langsung kesannya selepas itu. Saya tidak terfikir gigitan itu akan mengakibatkan saya dijangkiti penyakit yang membuatkan saya berasa seolah-olah sudah berusia 90 tahun.

“Sejak kembali daripada lawatan itu, kesihatan saya semakin merosot, tetapi pakar perubatan tidak mengetahui punca masalah saya. Serangga itu benar-benar menyebabkan hidup saya menjadi tidak keruan,” katanya.

Huckins berkata beliau mengalami pelbagai tanda penyakit tetapi doktor seringkali mengaitkannya dengan penyakit lain.

“Bagaimanapun apabila saya membaca mengenai penyakit Lyme, saya sedar bahawa saya adalah salah seorang mangsanya. Saya baru berusia 31 tahun tetapi saya berasa seperti sudah berusia 90 tahun,” katanya.

Selama beberapa tahun pakar perubatan kebingungan untuk menerangkan mengenai penyakit yang dialami Huckins, tetapi apabila beliau terbaca mengenai penyakit Lyme di internet, Huckinssedar ia mungkin boleh menjawab persoalan mengelirukan mengenai masalah kesihatannya.

Ujian kesihatan asas yang dijalankan selepas itu memberi jawapan negatif. 
Bagaimanapun ujian kedua di Hostpital Nuffield di Newcastle terhadap Tyne membuktikan sangkaan Huckins adalah benar.

Kini Huckins dilanda kebimbangan suaminya Rob mungkin menghidap sama, kerana Lyme boleh berjangkit melalui hubungan seks.

Beliau juga bimbang dengan nasib anaknya Joshua, 9, Kaitlyn, 6 dan Dexter, walaupun tiada bukti Lybe boleh menjangkiti bayi ketika proses kehamilan.

Ketika ini Huckins diberi ubat antibiotik untuk meredakan pelbagai tanda penyakitnya.

“Saya ingin menasihatkan orang ramai agar berhati-hati ketika membuat perjalanan ke luar negara terutama di kawasan desa. Sengkenit hanya serangga halus, tetapi gigitannya menyebabkan hidup saya tunggang terbalik,” katanya. – Agensi

McDonald's Pecat Pekerja kerana Seiris Keju


Sebuah restoran McDonald's dinyatakan bersalah kerana memecat seorang pekerjanya hanya kerana si pekerja menambahkan irisan keju pada sebuah hamburger untuk kawannya.

"Pemecatan itu keterlaluan sebagai sebuah sanksi," kata sebuah pengadilan wilayah Leeuwarden, di utara Belanda, dalam keputusan tertulis,. "Itu hanya seiris keju," demikian pertimbangan pengadilan tersebut sebagaimana dikutip Telegraph.

Sebuah surat peringatan sesungguhnya sudah merupakan hukuman yang pantas, kata pengadilan itu, yang memerintahkan jaringan makanan cepat saji tersebut membayar gaji si pekerja untuk lima bulan masa kontrak yang tersisa, iaitu sebanyak 4.265,47 euro. Perusahaan itu juga diharuskan membayar biaya pengadilan.

Pekerja itu, seorang perempuan, dipecat dari sebuah cawangan McDonald's di kota Lemmer pada March tahun lalu. Pemecatan itu terjadi hanya kerana ia, pada jam istirahat, memberi seorang kawannya sebuah burger keju yang lebih mahal dari seharusnya yang dia peroleh sesuai harga yang dia bayar.

McDonald's beralasan pekerja itu telah melanggar peaturan yang melarang pemberian percuma apa pun kepada keluarga, teman atau kawan.

Putusan pengadilan Belanda itu datang beberapa hari setelah jaringan makanan cepat saji tersebut melaporkan sebuah kenaikan keuntungan bersih sekitar 25 peratus
 
sumber : kompas.com

Kehidupan Mewah Kim DotCom Pendiri Megaupload


Kehidupan ala playboy dan flamboyan perintis internet terbesar dunia terungkap saat polis menggeledah rumahnya di New Zealand, kelmarin. Multijutawan Kim DotCom, salah satu pendiri Megaupload.com, telah ditahan oleh pihak keamanan Jumaat (20/1) setelah cuba lari ke ruangan rahsia dengan sistem sekuriti elektronik di istananya, Dotcom Mansion.


Lihat Info & foto SelengkapnyaPihak keamanan, yang mengintai rumah senilai US$30 juta dengan dua helikopter, akhirnya mampu menghadang Kim memasuki ruangan itu. Di sanalah mereka menahan lelaki berkebangsaan Jerman berumur 37 tahun yang bernama asli, Kim Schmitz.

"Ini jelas bukan hal mudah seperti mengetuk pintu masuk rumah," ungkap Inspektur Detektif Grant Wormald menggambarkan operasi penggeledahan di kawasan seluas 24 hektar dengan pegawai mencapai 70 orang.

Dari istana 'raja peretas' itu, polis menyita 18 kereta mewah senilai US$4,9 juta, termasuk sebuah Rolls-Royce Phantom drophead coupe dan kereta klasik Cadillac 1959 warna pink, termasuk benda seni dan peralatan elektronik.

Sejumlah kereta memakai plat kereta unit seperti Rolls Royce dengan kata 'God', sedangkan kereta AMG Mercedes memakai simbol 'Hacker' dan lainnya memakai kata 'Mafia'. Otoritas perbankan juga telah membekukan beberapa akaun jumbo Kim sebesar US$8,9 juta. Sosok lelaki dengan tinggi sekitar 190 cm dan berat 150 kg itu telah dituntut pemerintah Amerika Syarikat kerana terlibat dalam salah satu kes pencurian hak cipta intelektual terbesar saat ini.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, Khamis (19/1), menutup MegaUpload, situs berbagi file yang populer digunakan untuk memposting filem, musik, dan siri televisyen. Setidaknya 50 juta orang memposting situs ini setiap hari.

Pihak berkuasa federal AS pada hari yang sama menangkap empat orang dan mengeluarkan perintah penangkapan atas lebih dari 20 tersangka di wilayah AS dan lapan orang lagi di luar negeri. Menurut laporan Cnet dari keempat orang itu tertangkap di Auckland, New Zealand dan di antaranya terdapat Kim DotCom alias Kim Schmitz, pendiri MegaUpload berkebangsaan Jerman dan Finlandi. Para tersangka itu akan menghadapi tuntutan dan peluang hukuman penjara hingga 20 tahun.

Pihak berwenang juga menyita 18 nama domain bersama sejumlah aset, termasuk sejumlah server di Virginia dan Washington DC, yang bernilai sekitar US$50 juta. Empat tersangka yang kerap disebut jaksa penuntut sebagai Mega Conspiracy dihadirkan ke pengadilan Auckland.

Dilaporkan, awalnya kuasa hukum DotCom menolak kehadiran media untuk mengambil gambar di dalam ruangan pengadilan. Namun, ia menyatakan tidak masalah kerana tidak ada yang perlu disembunyikan.

 Sumber:National Post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN