Sunday, January 27, 2013

Bunuh kekasih yang datang melawatnya di penjara


Dalam penjara pun masih boleh bunuh orang,lebih pelik mangsa dibunuh dalam
bilik pertemuan iaitu tempat mangsa melawat sipembunuh....
LIMA: Seorang banduan membunuh teman wanitanya dan menyembunyikan mayat mangsa dalam bilik kurungannya tanpa dikesan selama tiga bulan.

Warga Belanda, Jackson Conquet mengaku mencekik hingga mati Leslie Paredes, 22, apabila dia melawatnya di sebuah penjara di ibu negara Peru iniDia membunuh Leslie apabila kekasihnya itu menyuarakan hasrat untuk menamatkan hubungan mereka.Mayat Leslie kemudian disembunyikan di bawah bangku konkrit yang dibina Conquet di atas kubur mangsa.


Polis hanya menyedari kejadian itu apabila mereka menyiasat bau busuk dari bilik kurungan itu.Conquet, 32, mengaku melakukan pembunuhan itu di Penjara Lurigancho di Lima, tempat lebih 8,000 banduan ditahan, sebahagian besarnya penjenayah berbahaya. Warder penjara sering mengawasi bilik kurungan bagi memastikan setiap pelawat meninggalkan penjara itu selepas mengunjungi banduan.
Bagaimanapun, tidak ada yang menyedari Leslie tidak meninggalkan penjara berkenaan selepas melawat Conquet pada Ogos lalu, kata Ketua Penjara Peru, Wilson Hernandez.Beberapa jam selepas membuat pengakuan, polis menyerbu penjara itu di daerah San Juan de Lurigancho.

Ketika diwawancara sebuah rangkaian radio tempatan, Hernandez berkata, pasangan kekasih itu bergaduh di dalam bilik kurungan dan berakhir dengan Conquet mencekik wanita itu.“Conquet mengaku membina bangku konkrit dalam bilik kurungannya dan dia menanam mayat Leslie di situ,” katanya.Mayat wanita itu digali pegawai penjara dan dibawa ke sebuah rumah mayat.

Conquet ditahan di penjara berkenaan sejak Mei 2009 kerana kesalahan membabitkan dadah. Video yang dibekalkan polis menunjukkan beberapa pegawai bersenjata memeriksa seluruh kawasan penjara berkenaan, termasuk bilik air dan kemudian mempamerkan senjata yang mereka rampas.Dadah dan senjata dikatakan begitu mudah dibawa masuk ke penjara berkenaan.

Ia dibina pada 1960-an untuk menempatkan 2,000 banduan tetapi kini jumlah penjenayah yang ditahan adalah empat kali ganda. - Agensi

Pandu kenderaan guna fikiran


Seorang bekas mekanik yang kehilangan tangannya dalam sebuah kemalangan  industri empat tahun lalu mampu memandu lagi berkat anggota tubuh palsu yang dikendalikan dengan kekuatan fikiran.

Christian Kandlbauer, yang kehilangan kedua lengannya setelah terkena kejutan elektrik 20.000 volt .Dia telah melakukan ujian memandu dan telah lulus.

Menggunakan saraf yang sebelumnya mengendalikan anggota badannya yang sihat, laki-laki Austria yang berusia 22 tahun ini hanya perlu memikirkan apa yang lengannya ingin lakukan dan keinginannya itu akan dituruti.Fikiran dari otaknya menciptakan tekanan elektrik tertentu di ujung saraf di lokasi berkenaan.

Tekanan tersebut diambil oleh sambungan elektrik ke lengan palsu, yang akan memberi tindakbalas tertentu sehingga menyebabkan lengan palsunya bergerak seperti yang diinginkan.

Mr. Kandlbauer, yang menjadi penerima anggota badan palsu  pertama di dunia dua tahun yang lalu, sekarang pergi bekerja dengan memandu kenderaan yang dimodifikasi untuk orang cacat setelah menjalani ujian memandu minggu lalu.

“Memandu adalah sangat penting bagi saya,” katanya. “Tapi sekarang saya juga boleh minum segelas air tanpa memerlukan penyedut minuman. Itu membuat saya terharu.“


Otto Bock perusahaan perawatan kesihatan menciptakan alat pengganti anggota tubuh bekerjasama dengan para cerdik pandai perubatan di Wina.


“Setelah pembedahan pemindahan saraf, signal-signal yang bertanggung jawab mengendalikan lengan digunakan untuk mengerakkan anggota badan palsu baru,” kata pembuatnya.

“Elektrod yang dipasang di soket anggota badan palsu itu akan mennangkap signal dari alat kawalan itu. Ketika pengguna mengirimkan signal gerakan, analisis elektronik yang rumit di dalam anggota badan palsu mengubah signal dan mengenali gerakan yang ingin dilakukan pengguna.”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN