Monday, June 4, 2012

'Wanita Jelmaan' tukar jadi lelaki sejati

IPOH: “Alhamdulillah, Allah membuka pintu hati saya untuk berubah, sekali gus membolehkan saya memenuhi amanat arwah bapa sebelum dia meninggal dunia awal tahun ini.”

Itu kata Baby atau nama sebenarnya Ismail, 29, seorang daripada 40 mak nyah yang menyertai aktiviti pemulihan dinamakan Program Mukhayyam anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di sebuah resort di sini, selama tiga hari, bermula kelmarin.

Ismail berkata, selepas bapanya meninggal dunia, keinginannya untuk kembali menjadi lelaki normal semakin kuat dan dia mula mendalami ilmu agama dan mendekatkan diri kepada Allah.

Menurutnya, selepas mendapat tahu mengenai Program Mukhayyam, dia mendapatkan maklumat lanjut dan mendaftar diri sebagai peserta kerana percaya ia medan terbaik untuk kembali ke pangkal jalan.

“Saya tertarik menyertai Program Mukhayyam kerana program keagamaan ini diadakan secara santai dan tanpa diskriminasi. Insya-Allah selepas tamat program ini, hala tuju saya lebih jelas,” katanya.

Perempuan Ini Dipenjara kerana Diperkosa

SEORANG perempuan Afganistan yang diperkosa suami dari sepupunya menghadapi dilema yang amat sulit, iaitu menikahi pemerkosanya atau menghabiskan 12 tahun hidupnya di penjara. Meski sangat berat, ia putuskan pilih opsyen pertama, menikahi pemerkosanya, demi bebas dari penjara, kehormatannya, dan masa depan puteri ciliknya yang lahir dari hasil pemerkosaan itu.

Kejaksaan Afghanistan, Rabu (23/11/2011), menegaskan tentang opsyen itu. Kejaksaan negara itu mengumumkan, seorang korban pemerkosaan, yang dipenjara kerana perzinaan, diberi pilihan untuk menikahi pemerkosanya dan masa hukumannya dikurangi dari 12 tahun menjadi hanya 3 tahun. Pihak kejaksaan mengatakan, perempuan itu menyatakan bersedia.

Gulnaz, , kini berusia 21 tahun dan pemerkosaaan itu terjadi dua tahun lalu. Pengadilan mengatakan, ia dihukum 12 tahun penjara kerana perzinaan. Saat ini dia masih meringkuk di penjara Baghbadam di pinggiran Kabul. Ia menjalani hukumannya bersama anaknya, hasil dari peristiwa pemerkosaan itu.

Pemerkosaan tersebut, yang menurut pengadilan merupakan perzinaan, merupakan aib, bukan hanya bagi dia tetapi bagi komunitinya. Maka, dia diberi pilihan untuk menikahi penyerang agar boleh keluar dari penjara dan melegitimasi bayi perempuannya di mata masyarakat Afganistan yang konservatif. Gulnaz yang saat diwawancara CNN sambil menimang puterinya di pangkuannya menjelaskan, pilihan menikah merupakan satu-satunya cara ia boleh keluar dari penjara dan memulihkan martabatnya.

“Puteri saya, anak kecil yang tidak bersalah. Siapa yang tahu saya akan punya anak dengan cara seperti ini. Banyak orang mengatakan kepada saya bahawa setelah puterimu lahir berikan saja kepada orang lain, tetapi bibi saya mengatakan kepada saya untuk menjaga dia sebagai bukti bahawa saya tidak bersalah.”

Dia ingat hari yang mengubah hidupnya dua tahun lalu itu, yang merupakan awal dari mimpi buruk yang panjang. Si penyerang tiba di rumah ketika ibu Gulnaz pergi untuk sebuah kunjungan singkat ke hospital. “Pakaiannya (pemerkosa) kotor pada saat itu kerana ia pekerja kontrak,” katanya kepada CNN dalam sebuah wawancara eksklusif. “Dia menutup pintu dan jendela. Saya pun mulai berteriak, tapi ia membuat saya diam dengan meletakkan tangannya di mulut saya,” katanya.

Gulnaz mengatakan, dia pada awalnya berupaya untuk menyembunyikan peristiwa itu kerana takut akan dibunuh sebab telah menimbulkan malu atau aib. Tetapi, aib itu terbuka juga. Beberap bulan setelah pemerkosaan itu, ia mulai menunjukkan tanda-tanda kehamilan, berupa mual dan muntah-muntah di pagi hari. Ia tidak boleh menyembunyikannya lagi. Penyelidikan pun dimulai dan terbukti bahawa telah terjadi perzinaan.

Bukannya mendapat simpati, ia malah didakwa. Namun ia menilai, dirinya masih beruntung kerana mendapatkan kesempatan kedua. Banyak perempuan dalam posisi sepertinya telah dibunuh di Afganistan kerana insiden seperti itu membuat malu keluarga atau masyarakat.

Seorang juru cakap Jaksa Agung Afganistan, Rahmatullah Nazar, mengatakan, hukuman terhadap Gulnaz dikurangi menjadi hanya tiga tahun dan bahawa kesalahan utama dia adalah tidak melaporkan pemerkosaan yang menimpanya lebih awal.

Pengacara Gulnaz, Kim Motley, mengatakan, kliennya baru hari Selasa diberi tahu bahwa hukumannya dikurangi dan tidak ada pemberitahuan resmi soal itu.

Rahmatullah Nazari mengatakan, penyelidikan pihak kejaksaan menyimpulkan, tak ada pemerkosaan. Yang terjadi adalah hubungan seks di luar nikah. Maka, keduanya, si lelaki penyerang dan Gulnaz dihukum kerana melakukan perzinaan. “Gulnaz mengatakan bahawa dia diperkosa. Tapi kerana dia melaporkan kejahatan itu empat bulan kemudian, kami tidak boleh menemukan bukti (pemerkosaan) tersebut,” kata Nazari. “Dia dihukum kerana tidak melaporkan kejahatan itu pada waktunya.”

CNN mencari pemerkosa Gulnaz ke sebuah penjara di Kabul. Lelaki itu membantah berhubungan seks dengan Gulnaz. Dia mengatakan, dia menjalani hukuman kerana dituduh melakukan pemerkosaan. Dokumen putusan hukumannya menunjukkan, dia dipenjara kerana “zina”.

Para aktivis HAM mengatakan, kes pemerkosaan sering ditangani sebagai perzinaan dalam sistem pengadilan di Afganistan.

Sementara Nazari menambahkan, bagaimanapun, Gulnaz akan segera menerima pengampunan presiden. “Ada kemungkinan kuat bahawa ia akan diampuni berdasarkan sebuah dekrit presiden pada hari-hari penting mendatang seperti pada Hari Raya Maulid Nabi atau tahun baru Afganistan,” kata Nazari.

Menurut Nazari, penyelidikan pihak kejaksaan Afganistan menyimpulkan, Gulnaz dan si penyerang telah beberapa kali berhubungan seks berdasarkan suka sama suka. Beberapa bulan kemudian, ketika Gulnaz ketahuan hamil, kata Nazari, keluarga mereka bertemu untuk menyelesaikan masalah melalui pola pembayaran ‘ganti rugi’. Ketika pembahasan itu buntu, Nazari mengatakan, tuduhan perkosaan dibuat.

Pengadilan akhirnya menemukan, kedua belah pihak bersalah telah melakukan perzinaan. Gulnaz dihukum penjara dua tahun, dan si penyerang tujuh tahun. Sebuah putusan di pengadilan kemudian menaikkan hukuman Gulnaz menjadi 12 tahun. Pada pengadilan ketiga, yang terjadi bulan lalu, memutuskan bahawa Gulnaz hanya menjalani tiga tahun dari masa hukumannya. Pengadilan itu menyatakan, dia dihukum bukan kerana perzinaan melainkan kerana tidak melaporkan kejahatan itu lebih awal.

Sepanjang wawancara dengan CNN, Gulnaz menjadi emosional tetapi konsisten dan jelas dalam menceritakan kisahnya bahawa insiden pemerkosaan hanya sekali terjadi oleh seorang penyerang, iaitu suami dari sepupunya. Peristiwa itu terjadi saat ibunya berkunjung ke hospital dan ia sendirian di rumah.

Ada Sekolah Yang Mengajarkan Cara Menghidupkan Mayat

Sebuah cabang gereja dari Hillsong evangelis membuka sebuah sekolah "Supranatural" .Di sekolah ini di ajarkan cara menyembuhkan kanser dan bagaimana untuk melakukan mukjizat. Tidak hanya itu, guru di sekolah itu dapat membuat perempuan hamil dan yang lebih spektakuler lagi dapat menghidupkan manusia yang sudah mati. Wow ! luar biasa. Percaya kita ?

Selama di buka sekolah itu sudah terdaftar sebanyak tujuh puluh orang dan sudah berjalan selama enam bulan.Kursus tersebut, dikelola Gereja Westlife yang berada di luar kota Brisbane, Australia, seperti dilaporkan Queensland Times, Kursus tersebut berdasarkan pengajaran dari Gereja Bethel evangelis Amerika Syarikat dan seorang pemimpin kontroversial Bill Johnson yang berbeicara kepada muridnya dalam sebuah rakaman kepingan DVD.

Manager Gereja Wetlife Tvonne Baker mengatakan kepada The Queensland Times bahawa beberapa 'keajabaian' telah terjadi di gerejanya dan mereka memiliki harapan yang tinggi kepada para guru dalam 'Sekolah Supernatural Evangelis' agar dapat memberikan kontribusi lebih. Situs gereja tersebut menjelaskan: "Sekolah Supernatural dirancang untuk membekali siswa untuk 'hidup dan bertindak' dalam supernatural yang mengacu pada pengajaran bibel dan praktiknya – untuk melihat kerajaan Tuhan secara nyata di Bumi. "Dalam lingkungan ini dimana manusia dapat mengambil risiko dalam memahami untuk mengoperasikan supernatural tanpa merasa takut penolakan atau gagal." Namun situs tersebut tidak menjelaskan berapa bayaran yang harus dikeluarkan untuk kursus tersebut dan tidak juga tersedia penjelasan lebih lanjut. Gereja tersebut berada di dekat Ipswich, yang juga mengalami banjir dahsyat Queensland pada awal tahun ini. Hal ini menggambarkan Hillsong sebagai 'gereja induk' dalam buletin gereja.

Anjing tembak majikannya

INILAH.COM, Salt Lake City – Seekor anjing menembak majikannya yang seorang pemburu burung.

Si majikan rupanya meletakkan sembarangan shotgun 12-gauge miliknya di perahu yang hendak ia tumpangi bersama sang anjing.

“Lelaki ini sedang berburu itik dengan kawannya. Ia sedang turun dari perahu untuk mengatur umpan,” ujar Deputi Sheriff Kevin Potter.

Senapang berburu lelaki berusia 46 tahun itu tak sengaja dipijak anjingnya dan meletus. Tak jelas ketika itu apakah pengamannya terpasang atau tidak.

Lelaki itu tertembak dari jarak tiga meter dengan peluru untuk burung, menyebabkan 27 pelet logam berhamburan ke arahnya.

Beruntung ia tak terluka serius kerana mengenakan boot panjang yang biasa digunakan untuk masuk ke dalam air cetek.

Seluar memudahkan untuk buang air besar


ada jugak seluar macam ni...

Gila ..jual bayi hanya USD25

LOS ANGELES - Seorang lelaki berusia 39 tahun dipenjara selama enam tahun setelah didapati berusaha menjual bayi perempuannya. Bayi mungil yang baru berusia lapan bulan itu dijual seharga USD25 .


Transaksi penjualan bayi ini berlangsung di luar sebuah pusat perbelanjaan Walmart, di California, Amerika Syarikat (AS).


Patrick Fousek, lelaki yang pada saat itu diduga berada di bawah pengaruh ubat-ubatan, akhirnya dijatuhi hukuman oleh pihak pengadilan, atas tindakan memalukannya ini.


Sebelumnya, hakim menolak permintaan banding yang diajukan oleh kuasa hukum tersangka untuk mendapatkan hukuman masa percubaan.


Fousek sempat mengungkapkan penyesalannya kerana cuba menjual bayinya.


“Saya sangat menyesal, saya berharap tidak pernah melakukannya. Saya meminta pihak pengadilan untuk mempertimbangkan masa percubaan agar boleh pulang ke rumah,” ujar Fousek seperti yang dilapor California Salinas , Jumaat (02/12/2011).


Penjualan bayi ini terbongkar saat Fousek dan ibu dari bayi, Samantha Tomasini, ditangkap pada Jun 2010. Mereka ditahan saat dua orang perempuan melaporkan pasangan kumpul kebo tersebut cuba menjual bayi mereka.

Arnab Kecil Yang Anggap Dirinya Seekor Ayam

HELSINKI - Mengerami telur, mencakar-cakar tanah disekitar kandang dan bertenggek di sebuah pagar, adalah perilaku yang lazim dilakukan seekor ayam. Tapi, apa jadinya semua itu dilakukan oleh seekor arnab?
Otto, nama arnab tersebut memang menarik perhatian keluarga Ville Kuusinen di Finland. Arnab jantan berusia lapan tahun dibeli dari sebuah pertanian bersama dengan beberapa ekor ayam.
Tidak ada yang aneh saat Kuusinen yang tidak di sebuah pulau kecil di barat laut Finland, saat membawa Otto pulang. Tetapi sikapnya semakin lama, seperti mengikuti ayam yang tinggal bersamanya.
“Ketika saya pergi ke kandang ayam, arnab itu sedang mengerami telur. Kemudian saya menyaksikan bagaimana ia melompat di pagar. Awalnya ia gagal, namun ia terus menerus mencubanya sampai akhirnya ia berhasil,” ujar Kuusinen, seperti yang dilansir Reuters, Jumaat (2/12/2011).
Otto bahkan tidak suka duduk dipangkuan ataupun memakan carrot seperti kebanyakan arnab pada umumnya. Arnabkecil itu menyukai makanan ayam dan bermain dengan ayam.
Namun Otto masih memiliki naluri arnab,. Hal ini terlihat ketika seorang tamu datang dia kabur dan bersembunyi. Namun Otto berhasil dipancing keluar ketika ditunjukkan roti kismis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN