Sunday, January 27, 2013

Pandu kenderaan guna fikiran


Seorang bekas mekanik yang kehilangan tangannya dalam sebuah kemalangan  industri empat tahun lalu mampu memandu lagi berkat anggota tubuh palsu yang dikendalikan dengan kekuatan fikiran.

Christian Kandlbauer, yang kehilangan kedua lengannya setelah terkena kejutan elektrik 20.000 volt .Dia telah melakukan ujian memandu dan telah lulus.

Menggunakan saraf yang sebelumnya mengendalikan anggota badannya yang sihat, laki-laki Austria yang berusia 22 tahun ini hanya perlu memikirkan apa yang lengannya ingin lakukan dan keinginannya itu akan dituruti.Fikiran dari otaknya menciptakan tekanan elektrik tertentu di ujung saraf di lokasi berkenaan.

Tekanan tersebut diambil oleh sambungan elektrik ke lengan palsu, yang akan memberi tindakbalas tertentu sehingga menyebabkan lengan palsunya bergerak seperti yang diinginkan.

Mr. Kandlbauer, yang menjadi penerima anggota badan palsu  pertama di dunia dua tahun yang lalu, sekarang pergi bekerja dengan memandu kenderaan yang dimodifikasi untuk orang cacat setelah menjalani ujian memandu minggu lalu.

“Memandu adalah sangat penting bagi saya,” katanya. “Tapi sekarang saya juga boleh minum segelas air tanpa memerlukan penyedut minuman. Itu membuat saya terharu.“


Otto Bock perusahaan perawatan kesihatan menciptakan alat pengganti anggota tubuh bekerjasama dengan para cerdik pandai perubatan di Wina.


“Setelah pembedahan pemindahan saraf, signal-signal yang bertanggung jawab mengendalikan lengan digunakan untuk mengerakkan anggota badan palsu baru,” kata pembuatnya.

“Elektrod yang dipasang di soket anggota badan palsu itu akan mennangkap signal dari alat kawalan itu. Ketika pengguna mengirimkan signal gerakan, analisis elektronik yang rumit di dalam anggota badan palsu mengubah signal dan mengenali gerakan yang ingin dilakukan pengguna.”
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN