Sunday, January 13, 2013

Mati kerana tak boleh kentut


kentut Pictures, Images and Photos
Banyak orang yang merasa malu jika kentut, kerana masalah kentut ini selalu dinilai salah dari sisi etika dan kesopanan. Tapi jangan remehkan pasal kentut ini, kerana orang boleh meninggal hanya gara-gara tak boleh mengeluarkan gas dari tubuh.

Dalam kehidupan normal, kentut merupakan hal yang sihat kerana menandakan sistem pencernaan khususnya gerakan peristaltik usus hingga anus berjalan dengan normal.

Bila frekuensinya berlebihan, maka menandakan adanya gangguan di perut. Tapi yang lebih buruk dan dapat mengancam nyawa adalah bila orang tidak boleh mengeluarkan gas dari dalam tubuhnya atau kentut.

Ketidakmampuan tubuh mengeluarkan gas atau kentut dari dalam tubuh dapat mengancam jiwa kerana disebabkan oleh keadaan peritonitis. Peritonitis adalah peradangan (iritasi) dari peritoneum,iaitu jaringan tipis yang melapisi dinding bahagian dalam perut dan mencakup sebahagian besar organ perut.

Perut (abdomen) sangat sakit, kembung dan kadang lembek. Rasa sakit akan semakin memburuk ketika perut disentuh atau bergerak.

  • Ketidakmampuan mengeluarkan gas atau kentut dari tubuh
  • Demam dan menggigil
  • Terdapat cairan di perut
  • Susah buang air besar
  • Kelelahan berlebihan
  • Hanya sedikit buang air kecil
  • Mual dan muntah

Peritonitis dapat mengancam kehidupan dan dapat menyebabkan beberapa komplikasi yang berbeza. Ada tiga jenis peritonitis, yaitu sebagai berikut:

1. Peritonitis spontan
Peritonitis spontan biasanya disebabkan oleh infeksi ascitesascites, iaitu pengumpulan cairan dalam rongga peritoneal. Hal ini biasanya terjadi kerana gagal hati atau ginjal.

Faktor risiko meliputi penderita penyakit hati termasuk orang yang meminum alkohol berlebihan dan penyakit lainnya yang mengarah ke sirosis, seperti virus hepatitis kronis (hepatitis B atau hepatitis C).

2. Peritonitis sekunder
Peritonitis sekunder memiliki beberapa penyebab utama, salah satunya kerana bakteria. Bakteria dapat memasuki peritoneum melalui lubang (perforasi) pada saluran pencernaan. Lubang tersebut dapat disebabkan oleh usus buntu yang pecah, radang lambung, perforasi usus, atau luka, seperti luka tembak atau pisau.

Peritonitis sekunder juga dapat terjadi jika hempedu atau bahan kimia yang dilepaskan oleh pankreas (enzim pankreas) bocor ke selaput rongga perut.

Kontaminan asing juga dapat menyebabkan peritonitis sekunder jika masuk ke dalam rongga peritoneal. Hal ini dapat terjadi selama penggunaan kateter dialisis peritoneal atau tabung makan.

3. Peritonitis dialisis
Peritonitis dialisis adalah peradangan pada selaput rongga perut (peritoneum) yang terjadi ketika seseorang menerima dialisis peritoneal, yang disebabkan oleh bakteria yang masuk ke wilayah tersebut pada prosedur dialisis. Bakteria kulit atau jamur dapat menyebabkan infeksi.

Penyebab peritonitis harus diidentifikasi dan segera diubati. Bila Anda mengalami gejala-gejala tersebut, segeralah menghubungi doktor atau ke hospital keranna keadaan ini boleh sangat berbahaya dan mengancam nyawa. Pengubatan biasanya melibatkan operasi dan antibiotik

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG PILIHAN